Actualitate

Ce puteţi face joi, 17 august în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Joi, 17 august, a cincea zi a festivalului este ziua în care se deschide strada Mihail Kogălniceanu și încep plimbările cu barca medievală pe lacul din Parcul Central.

Potrivit organizatorilor, programul începe la ora 10.00.

- la ora 10.00, în Grădina cu ruine de pe strada Mihail Kogălniceanu, se deschid porțile Satului Medieval. Aici vizitatorii vor putea vedea demonstrații meșteșugărești (fetrier, lumânărar, hârtier, fierar, bijutier, ploscar), corturi cavalereşti şi tabăra miliţiei oraşului din vremea regelui Matei Corvin (corturile vremii, arme, butoaie, bănci etc.), o expoziție interactivă de instrumente vechi, butucii şi cuşca infamiei din perioada medievală, dar și un carusel de lemn cu coș de nuiele. De asemenea, doritorii vor putea încerca tirul cu arcul și arbaleta ori catapulta cu pietre sau vor putea participa la jocuri medievale și probe de dexteritate. Cei mici vor putea lua parte la cursuri de lupte pentru copii în cadrul „Şcolii pajilor".În fiecare zi, atmosfera medievală va fi întregită de muzica cronicarilor și de muzică populară live. De asemenea, în satul medieval vor avea loc două reprezentaţii de teatru popular de marionete pe zi, în interpretarea trupei de păpuşari a Teatrului de Păpuși Ládafia.


- tot de la 10.00, dar de data asta în Parcul Central, încep plimbările cu barca medievală pe lac. Reconstituită după modelul unei nave medievale fluviale, barca are o lungime de 7 metri, o lățime de 2,5 metri și este adusă special din Ungaria. Publicul se va putea plimba cu aceasta gratuit, de joi până duminică, între 10.00 și 18.00, în grupuri de câte 6 persoane, însoțiți de un coordonator specializat.

- de la 11.00 la 13.00, la standul Clujul cu Flori de pe strada Mihail Kogălniceanu, Orbán Sándor, ''Doctorul plantelor'', răspunde la întrebările despre flori ale tuturor celor prezenți la fața locului. 


- de la ora 11.00 va avea loc un Tur ghidat în limba română al Monumentelor medievale și renascentiste clujene, condus de lector doctor Pakó Klára, istoric de artă (UBB). Punctul de întâlnire pentru plecarea în tur este intrarea în Biserica Sfântul Mihail.

- cei care nu au apucat să facă o vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail o pot face între 12.00 și 18.00. Responsabil tur: Talpas János. 


- un alt tur ghidat în limba română va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei: Clujul și locuitorii săi la sfârșitul secolului al XIX-lea, văzuți de fotograful Ferenc Veress. Curatori vor fi muzeografii Mitu Melinda și Török Károly.

- cinefilii pot viziona de la 16.00, la Casa Tranzit (sala mare), în cadrul Atelierelor de film clujene / TVR Cluj, 2017, reportajul documentar subtitrat în limba română ''500 de ani de Reformă. Prezentarea parohiei reformate din Tâmpa'' (redactor: Márkus Etelka) și ''Reportaje peripatetice. Plimbările lui Szabo Csaba'' (redactor: Szabó Csaba). 


- de la ora 18.00, pe strada Mihail Kogălniceanu, va avea loc Parada vitejilor. În cadrul defilării se va reconstitui miliția orașului de pe vremea regelui Matei Corvin. Vor defila în formație de luptă soldați cu arbalete, halebarde, scuturi și măciuci, dar și muschetari. Parada va avea loc zilnic, de la aceeași oră.  

- o noutate a acestei edițiii ZCMC este Turul orgilor pentru persoane cu deficiențe de auz, care va începe la ora 18.30. Ghidajul în limba română va fi realizat de Györgyjakab Miklós, iar traducere în limbaj mimico-gestual de Anamaria Cazacu. Întâlnirea pentru plecarea în tur va avea loc în curtea Bisericii Reformate cu Două Turnuri (B-dul 21 Decembrie nr. 41).


- dezbaterea ''Povești despre Cluj: Memoria documentelor'' va avea loc la H33 - Social Innovation Hub, de la ora 19.00. Invitați vor fi directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Tudor Sălăgean, cercetătorul științific Attila Varga și jurnalistul Bogdan Stanciu.

- pe scena din Parcul Central, de la ora 19.00, va concerta AG Weinberger featuring One More Minute. A.G. Weinberger este unul dintre pionierii mișcării blues din România. Chitarist, vocalist, interpret la muzicuță, producător și realizator de emisiuni radio, producător de albume, A.G. Weinberger este un artist al cărui nume este legat inseparabil de spiritul și muzica blues.

- ziua se încheie cu trei petreceri care încep la ora 23.00. Astfel, la Bulgakov Cafe va fi o petrecere în 3 săli cu DJ Pici (șlagăre actuale), Massive Fluo (drum and bass, electronic), karaoke cu Szabó Zoltán, în curtea Muzeului de Artă va avea loc Petrecere Rock'n' roll Est – anii '60 -'70 cu DJ Matheus, iar în Curtea Berilor Maghiare Artizanale va fi Petrecere retro cu DJ Kalino.

Ultimele Stiri
abonare newsletter