Actualitate

9 avioane Hercules au paraşutat tehnică militară lângă Luna

Un număr de 9 avioane Hercules C130 au paraşutat vineri, la ora 11.00, tehnică militară grea lângă Baza 71 Aeriană de la Luna, judeţul Cluj, în cadrul Swift Response 17-1 (SR17-1), un exerciţiu de sprijin pentru exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat în regiunea ţării noastre.

Avioanele, care provin de la Baza aeriană Papa din Ungaria, au transportat tehnică militară grea, printre care şi vehicule Humvee (n. red. - din engleză High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle).

Paraşutarea a avut loc pe un câmp de lângă localitatea clujeană Luna, care se află în proximitatea bazei aeriene şi a durat 3.30 minute, potrivit scenariului. 


"Ceea ce am făcut practic, astăzi, a fost să ne demonstrăm abilitatea de a ne mişca elemente cheie de logistică pe teritoriul european cu ajutorul aliaţilor români, de a ne demonstra interoperabilitatea pe care o avem în alianţa NATO", a declarat Anthony Clas, maior din cadrul forţelor americane.

Acesta a subliniat că exerciţiul a decurs bine şi că a fost o demonstraţie reuşită, o mare oportunitate pentru militari. Maiorul şi-a exprimat recunoştinţa pentru ţara gazdă, militarii români şi locuitorii din zonă, dat fiind faptul că exerciţiul a avut un impact şi asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor.


În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă va mai avea loc, la Luna, un exerciţiu de paraşutare a 500 de militari americani, după care, în cursul dimineţii, de la ora 05.00, un alt exerciţiu, de asalt asupra bazei, conform scenariului stabilit.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, la exerciţiu participă forţe şi mijloace din regimentele americane 143 Infanterie Texas şi 2 Cavalerie, respectiv 800 de militari şi tehnica aferentă, din Forţele Aeriene Române, aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Socat, personal şi tehnică aferentă, iar din Forţele Terestre Române participă aproximativ 150 de militari cu transportoare amfibii blindate şi sisteme de apărare antiaeriană Gepard.


"SR17-1 este un exerciţiu multinaţional întrunit anual, condus de Forţele Terestre ale SUA în Europa, în scopul dezvoltării interoperabilităţii forţelor aeropurtate aliate", se arată în comunicat.

Exerciţiul SR17-1, unul de suport pentru Saber Guardian 2017, se desfăşoară în perioada 18-23 iulie în mai multe localităţi din Bezmer şi Novo Selo Training Area în Bulgaria, Baza Aeriană Papa din Ungaria, Cincu şi Câmpia Turzii în România.


Saber Guardian 2017 (SG17) este cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat în regiunea ţării noastre, la care au participat peste 25.000 de militari din 22 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter