Actualitate

Emil Boc promite investiții masive în parcul auto CTP, totul pentru a-i convinge pe clujeni să renunțe la mașini: peste 100 de autobuze, troleibuze și tramvaie

Nu mai puțin de 100 de autobuze, troleibuze și tramvaie ar urma să fie achiziționate în următorul an de către Primăria și Compania de Transport Public Cluj. Cel puțin asta promite primarul Emil Boc în raportul său de activitate la un an de la câștigarea unui nou mandat.

"Îmbunătăţirea transportului în comun în Cluj-Napoca după modelul marilor oraşe europene reprezintă un obiectiv important al municipalităţii. Astfel, am decis împreună cu Compania de Transport Public (fostă RATUC) să demarăm o amplă acţiune de modernizare a transportului în comun, care se desfăşoară pe parcursul mai multor ani", se precizează în raport.

Primarul Emil Boc spune în documentul citat că pentru perioada 2017-2018, "ne propunem achiziţionarea a încă 16 tramvaie noi, din care 10 tramvaie - din fonduri europene şi alte 6 tramvaie - din fonduri proprii (pentru acestea procedura de achiziţie este în pregătire)".


"Compania de Transport Public (CTP) doreşte să continue înnoirea parcului auto şi este în derulare licitaţia publică pentru achiziţia a 50 de autobuze noi. De asemenea, sunt în pregătire licitaţii publice pentru încă 15 autobuze noi articulate şi respectiv 10 minibuze. Tot din fonduri europene urmează să fie realizată modernizarea depoului de tramvaie, modernizarea reţelei de contact pentru troleibuze şi vor fi achiziţionate alte 20 de troleibuze noi", promite primarul Emil Boc.

În total, potrivit lui Boc, CTP va beneficia de investiţii de aproximativ 46 de milioane de euro, din care cel puţin 26 de milioane de euro din fonduri europene.


De asemenea, primarul a anunțat că este în curs de finalizare și licitaţia pentru achiziţia a 10 autobuze electrice din fonduri elvețiene.

Primarul nu a uitat să menționeze și faptul că în 2016 și 2017, Compania de Transport Public a achiziţionat şi a introdus în circulație 20 de troleibuze noi.


"Noile troleibuze (Iveco Astra Town 118) au dotări de ultimă generație pentru a spori gradul de confort al clujenilor și pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre ei să folosească mijloacele de transport în comun, în locul mașinilor personale".

În raport, primarul oferă și câteva detalii tehnice legate de distanţele acoperite de CTP, distanțe care, potrivit lui Boc, au crescut cu 3,52% faţă de 2015.


"Astfel, linia 19 şi-a prelungit traseul pe strada Edgar Quinet, linia 30 şi-a prelungit traseul pȃnă la Piaţa IRA, traseele liniilor 23, 26, 36B, 48 şi 50 au fost prelungite pȃnă la strada Emerson, iar traseul tramvaiului 102 pȃnă pe strada Cpt. Grigore Ignat. De asemenea, ca urmare a cererii călătorilor şi a unor analize de trafic, a fost suplimentat numărul curselor pe liniile: 21 (Piaţa Mihai Viteazul - Bună Ziua), 30 (Grigorescu - Piaţa IRA), 46 (Eugen Ionescu - Piaţa Ştefan cel Mare), 42 (Piaţa Mihai Viteazul - Cȃmpului), 40 (Piaţa Ştefan cel Mare - Făgetului), 35 (Zorilor - Piaţă Gării), 50 (Zorilor - B-dul Muncii), 36B (Piaţa Mihai Viteazul - Emerson), 43 (Grigorescu - Zorilor), 19 (Piaţa Mihai Viteazul - Edgar Quinet) şi 5 (Piaţa Mihai Viteazul - Aeroport)", a mai precizat Boc, care dă asigurări că noi rute sunt testate de către CTP.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) operează în interiorul municipiului transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, din care pe 279,4 km (47 de linii) sunt utilizate autobuze, pe 51,95 km (7 linii) sunt utilizate troleibuze şi pe 23,95 km (4 linii) sunt utilizate tramvaie. La acestea se adaugă traseele din zona metropolitană, care însumează 278,45 km, ce corespund unui număr de 22 de linii de autobuze.


Ce a uitat primarul să precizeze în raport este faptul că cele 50 de autobuze pe care Mercedes trebuia să le livreze vor mai întârzia, după ce licitația în valoare de 11 milioane euro a fost contestată și mai apoi anulată. 

Promisiunile lui Boc

50 de autobuze noi -  licitație anulată

15 autobuze noi articulate

10 minibuze

16 tramvaie noi

20 troleibuze noi

10 autobuze electrice

Ultimele Stiri
abonare newsletter