Actualitate

UPDATE. Petiții pentru ca strada Radu Gyr să rămână cu această denumire. "Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost coleg de pătimire cu Poetul Închisorilor". Reacția primarului Boc

Cel puțin două fundații cer Primăriei Cluj-Napoca să renunțe la intenția de a schimba denumirea străzii Radu Gyr. Consilierii locali votează astăzi schimbarea denumirii străzii, ce poartă, în opinia lor, numele unui fost comandat legionar, cu numele artistului maghiar "Szervatiusz Jeno".

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, înființată de luptători anticomuniști și urmași ai acestora,s-a arătat indignată de proiectul de hotărâre prin care urmează a fi schimbată denumirea străzii Radu Gyr în urma solicitării Ministerului Afacerilor Interne şi intervenţiei Institutului Național pentru Studiul Holocaustului în România “Ellie Wiesel”, intervenţie pe care o consideră "abuzivă si neîntemeiată".

"Poetul Radu Gyr a intrat deja în conștiința națională ca «poet al pătimirii» în închisorile comuniste. Opera poetulului Radu Gyr are o valoare artistică incontestabilă, confirmată şi prin faptul că poetul a fost de mai multe ori laureat al Societății Scriitorilor Români, Institutului pentru Literatură și Academiei Române. Dar poate cea mai importantă contribuţie a operei lui Radu Gyr este suportul moral constituit de poeziile sale pentru mii şi mii de deţinuţi politici", susține în petiție Coriolan Baciu, preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.


"O mare parte a vieţii lui Radu Gyr a fost petrecută în închisorile regimurilor totalitare ce au întunecat trecutul recent al României. În 1938-1940 el a fost deţinut politic în lagărul de la Miercurea Ciuc, după care, în 1941, a fost condamnat din nou de regimul lui Ion Antonescu. În 1945, poetul a făcut obiectul unui nou proces politic, alături de alţi scriitori şi jurnalişti acuzaţi de guvernul comunist instaurat de ocupaţia sovietică pentru literatura şi activitatea lor ziaristică. În aceste condiţii, considerăm că ar fi aberant ca, în România anului 2017, la 27 de ani de la căderea comunismului, într-o ţară membră NATO şi UE, consiliul local al celui mai mare oraş din Transilvania să ia o decizie pe baza tezelor susţinute, în urmă cu 72 de ani, de reprezentanţii Partidului Comunist Român, la ordinele ocupantului sovietic", mai spune acesta.

Baciu atrage atenția primarului Emil Boc și consilierilor locali că măsura de înlocuire a numelui poetului Radu Gyr acordat străzii din Cluj-Napoca "se află în contradicţie flagrantă cu un act normativ recent adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis".


"Este vorba de Legea nr.127 din 30 mai 2017 pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în a cărei expunere de motive, poetul Radu Gyr este menţionat, alături de Iuliu Maniu, Nicolae Steinhardt, Tertulian Langa, Richard Wurmbrandt şi alte nume mari, ca unul dintre martirii închisorilor politice comuniste cărora le este închinată această zi. Este evident că retragerea numelui lui Radu Gyr acordat străzii din Cluj, sub acuzaţia de a fi fost «criminal de război», contravine flagrant actului normativ sus menţionat. Ţinând cont de cele arătate în această petiţie, vă solicităm să nu aprobaţi hotărârea de modificare a denumirii străzii Radu Gyr", mai spune preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.

Petiția a strâns aproximativ 5.000 de semnături.


La rândul ei, Fundaţia Profesor George Manu consideră schimbarea denumirii străzii Radu Gyr ca fiind "atât imorală cât și lipsită de temei juridic".

"Nu veți decide o simplă schimbare de nume, veți decide dacă prin votul dumneavoastră veți alege să legitimați hotărârile abuzive luate în 1945 de către Tribunalul Poporului, dirijat de ocupanții bolșevici, sau veți alege demnitatea națională, dreptul neamului nostru de a-și cinsti eroii, martirii și mucenicii. Radu Gyr, poetul care l-a coborât pe Iisus în temnițele comuniste, a îndurat 16 ani de detenție pentru crezul său. Umilit, batjocorit, scos din istorie și din memoria neamului său de către bolșevicii care s-au făcut stăpâni pe țara noastră, marele poet a fost condamnat la pachet cu alți eroi și intelectuali de marcă în «lotul ziariștilor naționaliști», acuzați de crime de război. Acuzație aberantă din toate punctele de vedere! Aceste procese sinistre au fost pur politice, înscenate de nou instauratul regim prin Tribunalele Poporului", spune și Cezarina Condurache, președinte Fundaţia Profesor George Manu.


Ea amintește că și Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost "coleg de  suferință și pătimire cu Radu Gyr" și că nu este posibil ca după 44 de ani de comunism și încă 27 de ani de libertate, autoritățile statului român "îl stigmatizează și reincriminează pe Radu Gyr".

Primarul Emil Boc spune că în Consiliul Local se va face o "analiză aprofundată" pe acest subiect.


"Cred că este nevoie de o reflecție suplimentară a Consiliului Local. Noi am primit o sesizare de la MAI și de la Prefectura ca în baza unor sentințe judecătorești și a unei ordonațe de guvern care interzice folosirea numelor unor persoane care au făcut parte din diverse structuri, să se procedeze la schimbarea denumirii străzii. Cred că aici trebuie să avem o mai multă și mai aprofundată analiză, una este chestiunea legală, administrativă, care trebuie respectată și trebuie pusă în dezbaterea Consiliului Local. Decizia trebuie însă aprofundată. Și voi propune Consiliului Local să avem o analiză aprofundată pe acest subiect, de a analiza pe toate părțile implicațiile acestei solicitări. Obligația noastră este de a supune spre dezbatere, vom vedea din dezbateri cum va reieși analiza noastră. Sunt convins că vom lua o decizie înțeleaptă.  Radu Gyr, cel puțin din poezia pe care a scris-o în închisoare este o poezie frumoasă. Am citit din Radu Gyr. Componenta politică sau de altă natură care face obiectul solicitării MAI la fel trebuie analizată cu discernământ și cu respect", a spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter