Actualitate

Încep negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru Brexit

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu privire la ieşirea ţării din Blocul comunitar încep luni, chiar dacă premierul britanic Theresa May nu a reuşit să formeze un guvern în urma alegerilor parlamentare din 8 iunie.

Aflat la una dintre cele mai importante răscruci pentru Europa şi pentru Occident după căderea URSS, în 1991, Guvernul lui May se confruntă cu o criză pe care şi-a creat-o singur – pierderea majorităţii parlamentare în alegerile anticipate din 8 iunie, pe care premierul le-a convocat anticipat.

Deşi atât Franţa, cât şi Germania au semnalat în ultima perioadă că Marea Britanie poate să rămână în blocul comunitar, dacă se răzgândeşte, ministrul pentru Brexit David Daivs a insistat că nu există cale de întoarcere.


Negociatorii celor două părţi au convenit să meargă mai departe cu data iniţială planificată la 19 iunie, în ciuda faptului că alegerile anticipate nu au avut efectul dorit de către Theresa May, lăsând-o fără majoritate parlamentară şi cu incertitudinea privind capacitatea guvernului de a începe discuţiile.

Discuţiile de la Bruxelles urmează să înceapă la ora locală 11:00 (12:00, ora României), cu o întâlnire între David Davis, ministrul pentru Brexit, şi Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene.


Programul de luni include un prânz de lucru şi o sesiune de închidere între cei doi negociatori, precum şi întâlniri între adjuncţii acestora.

Londra are mai puţin de doi ani pentru a negocia termenii divorţului şi liniile mari ale viitoarei relaţii cu UE, în condiţiile în care desprinderea oficială de blocul comunitar va avea loc la sfârşitul lui martie 2019. Ambele părţi au nevoie de un acord pentru a permite continuarea comerţului între cel mai mare bloc comercial al lumii şi a cincea economie de pe Glob.


Premierul Theresa May doreşte un proces de punere în aplicare pe etape, care permite pregătirea pentru impactul Brexit.

Philip Hammond, ministrul britanic de Finanţe, a precizat că guvernul de la Londra va adopta o abordare pragmatică în cursul negocierilor pentru Brexit, în încercarea de a găsi o soluţie care funcţioneze atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană.


"Părerea mea, şi cred că şi părerea majorităţii populaţiei din Marea Britanie, este că ar trebui să prioritizăm protejarea locurilor de muncă, să protejăm creşterea economică şi nivelul prosperităţii", a spus Hammond.

Guvernul britanic a atras atenţia că nu va exista un acord pentru Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. De cealaltă parte, negociatorii Comisiei Europene au anunţat că drepturile cetăţenilor afectaţi de Brexit reprezintă o chestiune urgentă, înainte de relaţiile comerciale.


Însă celelalte 27 de state membre UE, împreună, au o putere economică de cinci ori mai mare decât Regatul Unit. De asemenea, au un motiv puternic pentru a refuza Londrei un acord atât de atractiv încât să încurajeze şi alţi membri să urmeze exemplul Marii Britanii.

În condiţiile în care May încă stabileşte detaliile unui acord postelectoral pentru a rămâne la putere, cu ajutorul unui partid nord-irlandez mic, există temeri că un acord dezordonat va slăbi Occidentul, va pune în pericol economia de 2.500 de miliarde de dolari a Marii Britanii şi va submina poziţia Londrei ca singurul centru financiar ce poate rivaliza New Yorkul.

Priorități de negociere

Prima chestiune care se va afla pe agenda de discuţii de la Bruxelles va fi statutul milioanelor de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici din celelalte 27 de state membre UE. Acest statut va include dreptul lor de a rămâne în ţara gazdă, de a munci şi de a avea acces la îngrijiri medicale.

Valoarea notei de plată pe care va trebui să o plătească Marea Britanie la ieşire urmează să fie, de asemenea, decizie. UE va cere, probabil, zeci de miliarde de euro, pentru că, din punctul său de vedere, Londra trebuie să finanţeze programele pe care le-a aprobat când era membră.

Situaţia cu Irlanda – unde se află singura graniţă terestră dinre UE şi Marea Britanie – va fi discutată de asemenea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter