Actualitate

CANNES 2017: Filmul câștigător al Palme d'Or trebuie lansat în sală, spune Almodovar referitor la Netflix

Filmele recompensate la Cannes trebuie lansate în sălile de cinema, este de părere președintele juriului festivalului, Pedro Almodovar, punând astfel presiune pe platforma video Netflix care anul acesta are în premieră două lungmetraje în competiție, relatează AFP.

CANNES 2017: Filmul câștigător al Palme d'Or trebuie lansat în sală, spune Almodovar referitor la Netflix CANNES 2017: Filmul câștigător al Palme d'Or trebuie lansat în sală, spune Almodovar referitor la Netflix

"Ar fi un paradox uriaș ca un laureat cu Palme d'Or sau cu un alt premiu să nu poată fi văzut în cinematografe", a declarat regizorul spaniol miercuri în conferința de presă a juriului, în condițiile în care gigantul american de televiziune cu abonament nu preconizează lansarea în cinematografele franceze a celor două filme în chestiune.

"În opinia mea ceea ce este determinant când vezi un film pentru prima dată este mărimea ecranului: mărimea nu ar trebui să fie mai mică decât cea a scaunului pe care ești așezat. Trebuie să te simți cu adevărat umil în raport cu dimensiunea ecranului", a insistat realizatorul spaniol în vârstă de 67 de ani și un obișnuit al Croazetei.


Pentru prima dată, două filme finanțate sau distribuite de Netflix ('The Meyerowitz Stories' al americanului Noah Baumbach și 'Okja' al sud-coreeanului Bong Joon-Ho) sunt în cursa pentru Palme d'Or. O situație care creează polemică în cadrul celei de-a șaptea arte, bulversată de acest nou venit aflat în concurență directă cu sălile de cinema.

În Franța, dezbaterea încinge spiritele distribuitorilor îngrijorați de faptul că filmele Netflix nu vor fi lansate în sală sau că nu respectă reglementările ce impun un răgaz de trei ani înainte ca un film să fie disponibil pe o platformă video, sau la cerere prin abonament.


În fața acestui scandal, organizatorii festivalului de la Cannes au modificat deja regulamentul, impunând ca din 2018 orice film aflat în competiție să fie lansat în cinematografe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter