Actualitate

Evoluţia copilului „sfâşiat” de câini este peste aşteptări. Nu mai prezintă risc vital

Evoluţia stării de sănătate a copilului de 8 ani „sfâşiat” de câini în urmă cu două săptămâni la Câmpia-Turzii a fost peste aşteptările medicilor care l-au tratat. Băiatul nu mai prezintă în acest moment risc vital, iar săptămâna viitoare medicii i-ar putea transplanta o nouă grefă de piele, după operaţia de acest gen de săptămâa trecută.

Copilul de 8 ani este internat la UPU Cluj din seara zilei de 30 martie. FOTO Arhivă / O.C. Copilul de 8 ani este internat la UPU Cluj din seara zilei de 30 martie. FOTO Arhivă / O.C.

„Starea copilului este mai bună, nu mai prezintă risc vital, i se scot firele de la prima plastie efectuată. Poate săptămâna viitoare se va mai face o grefă. Evoluţia este peste aşteptări, ţinând cont de starea în care a ajuns la spital”, a declarat directorul medical al Spitalului de Copii Cluj, medicul Călin Lazăr, pentru Monitorul de Cluj. Potrivit lui, copilul a fost detubat după circa o săptămână de la momentul când a fost adus la spital, în stare foarte gravă şi au început operaţiile chirurgicale.

Au început transplantul de grefe

Unul din semnele îmbucurătoare ale evoluţiei copilului a fost reprezentat de faptul că sindromul de compartiment, care ar fi dus la comprimarea iremediabilă a unor structuri vasculare şi nervoase nu s-a instalat. Medicii de la UPU Copii au început săptămâna trecută transplantul de grefe de piele, băiatul de 8 ani necesitând mai multe operaţii de chirurgie plastică. Direectorul medical al Spitalului de Copii a explicat atunci că în acest caz vor fi necesare mai multe intervenţii de chirurgie plastică. Cea mai afectată zonă de pe corp este cea a pectoralului stâng, care a fost aproape smuls în urma muşcăturilor. 


Unul din cele mai grave cazuri

Timp de mai multe zile medicii clujeni au fost rezervaţi în privinţa evoluţiei stării de sănătate a băiatului, fiind unul din cele mai grele cazuri pe care le-au întâlnit în propria profesie: „Am vorbit cu colegii care s-au ocupat de caz şi au zis că nu au mai întâlnit aşa ceva de când lucrează, de 20-30 de ani. La fel este şi pentru mine”, a explicat medicul Călin Lazăr. Copilul a ajuns la UPU Copii Cluj în stare foarte gravă, contşient, dar cu circa 30 de plăgi cauzate de muşcăturile a patru câini. El a fost intubat şi a primit antibiotice şi medicaţie vasoactivă, după care a intrat pe masa de operaţii.

Ce s-a întâmplat

Un băiat de 8 ani, din Câmpia-Turzii, a fost adus în stare foarte gravă joi seară, în data de 30 martie 2017, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii Cluj, prezentând aproximativ 30 de muşcături de câini. Conform informaţiilor furnizate de poliţişti, copilul ar fi intrat în curtea unei societăţi comerciale din Câmpia Turzii, unde a fost atacat de patru câini aflaţi în curte pentru paza perimetrului şi a suferit multiple muşcături. În cauză s-a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar poliţiştii au sesizat totodată Protecţia Copilului Cluj, întrucât copilul se afla singur la momentul producerii incidentului. Până la finalizarea anchetei cele patru animale au fost luat de Serviciul de Ecarisaj al Primăriei până la finalizarea anchetei.


A fost adus de la Câmpia-Turzii

Băiatul a fost transportat mai întâi la un spital din Câmpia-Turzii şi apoi transferat la Serviciul UPU al Spitalului de Copii din Cluj, cu o ambulanţă, la scurt timp sosind la faţa locului şi tatăl său. „Copilul a ajuns la noi cu plăgi multiple, pe faţă, membre, este în sala de operaţii, a fost transfuzat şi medicii au început să îi sutureze plăgile, au mult de lucru. Băiatul era conştient când a venit, dar există riscul afectării funcţiilor vitale, este o patologie similară arsurilor”, a menţionat directorul medical la acea oră.

 

abonare newsletter