Actualitate

Mitropolitul Clujului vorbeşte în Pastorală despre obsesia pentru TV şi internet: PRIN IMAGINE INTRĂ DRACUL ÎN SUFLET!

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a avertizat că omul contemporan a devenit robul imaginii şi petrece într-o lume virtuală care-l subjugă, criticând faptul că prin imagine intră dracul în suflet. Înaltul ierarh a vorbit şi despre Balena Albastră.

În Pastorala de Paşti despre care a vorbit, miercuri, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, IPS Andrei Andreicuţ a scris că navigarea pe internet îl captivează pe om în aşa măsură că nu mai are timp nici de comuniune cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber.

„Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine. Obsesia imaginii l-a subjugat totalmente. Petrece ore întregi în faţa televizorului. Nu poate lăsa o zi să nu urmărească ştirile, diferite filme sau programe de divertisment. În acelaşi timp calculatorul, cu întrebuinţările lui folositoare sau mai puţin folositoare, i-a devenit tovarăş de toată ziua. Navigarea pe internet îl captivează în aşa măsură că nu mai are timp nici de comuniune cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber. Şi ca să-l poată avea peste tot apelează la un laptop sau la o tabletă. Mai nou, telefoanele mobile performante, care au şi internet, îi oferă omului imagini, şi-l vezi butonând peste tot: pe stradă, în maşină, la masă sau în alte multe împrejurări. Şi chiar dacă este în compania cuiva, el, de fapt, petrece într-o lume virtuală care-l subjugă. Am dori să îi tămăduim de această meteahnă. Omul contemporan a devenit un pătimaş, rob imaginii, care poate fi bună sau rea. Dacă imaginea este bună lucrurile sunt în ordine. Dar, dacă imaginea este rea, păcătoasă sau indecentă? Atunci este o problemă. Pentru că prin imagine intră dracul în suflet”, a spus mitropolitul Clujului.


Potrivit acestuia, imaginile păcătoase pot fi oferite de televizor, de site-urile indecente de pe internet, de Facebook iar în felul acesta „imaginea păcătoasă devine o fereastră înspre iad”.

“Există şi imagini distrugătoare, prăpăstioase, dacă aş pomeni doar de Balena albastră care face ravagii în ultima vreme, dar vorbesc şi de imagini păcătoase reprezentate în cărţi, pe pliante, care pot fi distrugătoare de suflet”, a mai spus mitropolitul Clujului.


IPS Andrei Andreicuţ a susţinut că această patimă a dependenţei de imagine, ca orice altă patimă, creşte gradual şi poate ajunge la distrugerea sufletească, iar dacă provoacă păcate trupeşti, distruge şi sănătatea.

„Patima începe cu lucruri mici şi sfârşeşte prin a te distruge. Sunt şi oameni de ştiinţă care trag semnalul de alarmă şi ne spun că vizionarea excesivă a televizorului şi a internetului <>. Ce să mai zicem de urmările de natură morală?”, a mai spus înaltul ierarh ortodox.


Mitropolitul Clujului a menţionat că nu are intenţia de a diaboliza televizorul sau internetul, pentru că la televizor sunt şi emisiuni bune, iar de pe internet se pot afla şi lucruri folositoare, ci doreşte un singur lucru: vizionarea să fie cu discernământ, să nu devină omul robul imaginii, mai ales a imaginii păcătoase.

„Imaginea bună, în sensul absolut al cuvântului este icoana. Icoana este o fereastră înspre Raiul Invierii care dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăţia lui Dumnezeu. Cele mai importante sunt icoana Maicii Domnului şi a lui Iisus Hristos. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morţii veşnice, ne pângăreşte şi ne distruge spiritual. De aceea am încercat în Postul Mare să ne curăţim, să ne spovedim, să ne eliberăm de patimi, ca acum, la Paşti, să-L vedem pe Domnul Hristos îmbrăcat în toată splendoarea Lui”, a conchis IPS Andrei Andreicuţ.


Pastorala va fi citită de Paşti în toate bisericile de pe raza Mitropoliei Clujului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter