Actualitate

Mesajul Episcopului Florentin Crihălmeanu: Pentru mulţi, bucatele şi ospăţul sunt mai importante decât motivul celebrării Paştilor

Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a constatat că, astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăţ şi mai puţin pe înţelesul spiritual al Sărbătorii Paştilor, pentru mulţi, bucatele fiind mai importante decât motivul celebrării, Învierea lui Hristos.

Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, recomandă o mai mare pregătire spirituală, pentru curăţenia sufletului, în această perioadă, acesta declarând, luni, într-o conferinţă de presă, că această perioadă a Paştilor este şi un moment al reconcilierii, pentru o schimbare în viaţa noastră.

„Cu suflet curat şi candele aprinse, cântăm, cu reînnoită credinţă, imnul victoriei «Hristos a Înviat!», intrând în bisericile strălucitor împodobite în lumină. Apoi, în jurul meselor bogate, familiile creştine gustă împreună bucuria comuniunii şi savurează bucatele tradiţionale, pâinea şi vinul binecuvântate, mielul, ouăle roşii, cozonacii şi alte bucate tradiţionale pregătite special pentru ziua sărbătorii. Ar fi frumos să fie aşa în fiecare familie creştină. Uneori însă, astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăţ şi mai puţin pe înţelesul spiritual al sărbătorii. Pentru mulţi, bucatele, ospăţul sunt mai importante decât motivul celebrării. La nivelul pregătirii spirituale, ceea ce îi sfătuim pe credincioşii noştru este să ne reamintim că purtăm în trupul nostru muritor o entitate nemuritoare care este sufletul, suntem chemaţi în aceste zile să ieşim din întunericul obişnuinţelor noastre, să ne curăţim sufletul, să-l lăsăm să fie luminat de harul Spiritului Sfânt. În primul rând curăţire sufletească, împreună cu cei din familie şi societate, este şi un moment al reconcilierii, să încercăm să simţim trecerea din moarte la viaţă, să se schimbe ceva în viaţa noastră”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.


Potrivit acestuia, faptul că Hristos a înviat acum 2000 de ani „nu este doar o aşezare la masă”.

„Vedem la televizor abundenţa de bunuri, de produse, de mâncăruri, dar dacă întrebi pe omul de rând ce sunt Paştile, mă întreb câţi spun că sunt Învierea Domnului. Nu e doar o aşezare la masă că a înviat Hristos acum 2000 de ani. Dacă nu simt bucuria asta, înseamnă că, pentru mine, sărbătorile nu au rost, Paştile sunt altceva. Hristos a venit ca, prin moartea Lui, să ne elibereze de frica de moarte”, a mai spus PS Florentin Crihălmeanu.


În Pastorala de Paşti intitulată „Trecerea Domnului şi trecerea noastră”, care va fi citită duminică în bisericile de pe raza Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a arătat că în fiecare an, natura preîntâmpină mărita celebrare a Învierii Domnului, „îmbrăcând haina pomilor în floare şi chemându-ne să înveşmântăm şi noi haina curată de sărbătoare”.

„Unii se întreabă şi astăzi ce reprezintă această rânduială a Paştilor? De unde provin aceste tradiţii? Ce importanţă ar putea avea pentru mine, astăzi, participarea la aceste slujbe, ritualuri?”, a subliniat episcopul.


Potrivit acestuia, sărbătoarea Paştilor era, în jurul secolului I, în primul rând, o jertfă rituală la templu şi, apoi, o masă rituală în familie.

„Pornim de la contextul Cinei de taină pe care Isus o petrece cu apostolii. Sosind ziua Azimelor, trebuiau jertfite Paştile, adică împlinirea ritualului Legii Vechi. Era perioada în care, la templu, preoţii jertfeau mieii de Paşti. Aşadar, putem afirma că ei vor celebra cu adevărat o cină de Paşti, dar cu anumite particularităţi. (…) Ne întrebăm ce înseamnă Paştile pentru noi, cei de astăzi? Paştile sunt trecerea noastră spre ceea ce nu este trecător, spre Dumnezeu care rămâne în veci, prin mijlocirea harurilor pătimirii Domnului nostru Isus Hristos şi a glorioasei Sale Învieri. Aşadar, dacă astăzi fiii noştri ne întreabă: ce înseamnă acest ritual? De ce trebuie să participăm la această sărbătoare? Care este semnificaţia ei? Să răspundem, cu bucuria celor înviaţi cu Hristos prin Botez, că este cea dintâi sărbătoarea a noastră, a creştinilor, şi cea mai importantă, în care Hristos a Înviat pentru ca noi să putem trece de pe pământ la Cer”, a menţionat episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Ultimele Stiri
abonare newsletter