Actualitate

Dispar smartphone-urile?

Noile gadgeturi și tehnologiile care vor marca lumea IT în următorii 10-20 de ani vor duce la dispariţia smartphone-urilor. Funcția de bază a telefoanelor inteligente, aceea de a ne conecta cu tehnologiile din jurul nostru este totodată motivul pentru care smartphone-urile ar putea deveni istorie, potrivit unei analize.

In timp smartphone-urile vor fi inlocuite de alte gadget-uri In timp smartphone-urile vor fi inlocuite de alte gadget-uri

Telefoanele inteligente vor avea aceeași soartă ca pagerele sau faxurile, într-un viitor care va fi dominat de interconectarea oamenilor cu dispozitivele din jurul lor, potrivit unei analize Business Insider. Deși au fost produse revoluționare în trecut, smartphone-urile nu au făcut decât să ofere o variantă miniaturizată a clasicelor computerele.

Smartphone-urile nu vor dispărea dintr-o dată, ci ca de obicei va exista o perioadă de tranziție. Telefoanele vor suferi transformări importante, astfel că vor putea fi controlate prin alte simțuri decât prin intermediul mâinilor. Ultimele modele de Samsung Galaxy sau iPhone sunt mai ușor de controlat prin voce, datorită asistenților virtuali, precum Bixby sau Siri. Aceste tehnologii vor fi dezvoltate în continuare, până când telefoanele și toate aplicațiile vor fi controlate prin intermediul vocii.


Ochelarii de realitate virtuală au început să fie incluși chiar și în pachetele producătorilor de smartphone-uri. Samsung oferă deja un astfel de dispozitiv, dezvoltat împreună cu Oculus, divizia Facebook.

Realitatea augmentată va fi cea care va înlocui telefoanele și televizoarele. Google are un astfel de proiect, Magic Leap, pe care îl dezvoltă în secret. Eforturi în aceiaşi direcție fac și Facebook, Microsoft sau Apple. În acelaşi timp inteligența artificială va deveni parte integrantă a gadgeturilor.


Pe termen lung, potențialul maxim al acestor tehnologii va fi atins atunci se va produce o simbioză om-computer. Neuralink, proiectul lui Elon Musk, dezvoltă un sistem prin care creierul să se poată conecta la un computer și să facă schimb de informații cu acesta. Însă în timp ce companiile cheltuie mii de miliarde de dolari, anual, pentru a redesena viitorul, fuziunea dintre om și computer poate părea înfricoșătoare pentru unii.

abonare newsletter