Actualitate

În această noapte trecem la ora de vară. Nu uitați să vă reglați ceasurile! Cum ne afectează această schimbare

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, astfel că ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

Ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore, deoarece ora 03:00 va deveni ora 04:00, având astfel loc trecerea la ora de vară. Acest lucru înseamnă că în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră.

Ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.


Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări, au explicat specialiștii.


Trecerea la ora de vară afectează ritmul biologic zilnic, mai ales în cazul vârstnicilor.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.


După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.


În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter