Actualitate

Dezbateri de ochii lumii, proiectele lui Boc merg înainte

Primăria Cluj-Napoca a organizat două dezbateri publice pe bugetul oraşului pe 2017. Propunerile clujenilor nu se regăsesc în forma finală a proiectului care va fi votat mâine.

În 2017, bugetul municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 300 milioane euro, mai mare cu 53 de milioane de euro față de 2016. Dacă pe lista de priorităţi a primarului Emil Boc se află aceleaşi proiecte de ani buni, nici clujenii nu s-au lăsat mai prejos întrecându-se în inepţii chestionaţi în legătură cum şi pe ce să se cheltuie banii.

Cu toate acestea, unii participanţi la dezbateri au venit cu chestii pertinente şi au spus pe ce vor să le fie cheltuiţi banii: achiziţionarea unui spaţiu pentru Şcoala “Iuliu Haţieganu” din Mănăştur, modernizarea străzii Cuza Vodă, construirea de parkinguri la intrările în oraş, reabilitarea Pieţei Mihai Viteazu, punerea în valoare a Canalului Morii, construcţia de locuinţe sociale, inclusiv pentru persoanele de la Pata Rât, extinderea programului Cluj Bike, realizarea de parkinguri pentru biciclete, plantarea de arbori în curţile şcolilor sau rezolvarea problemei Muzeului de Speologie.


Emil Boc şi-a luat notiţe, le-a promis clujenilor că propunerile lor vor fi luate în seamnă, dar se pare că acestea au rămas îngropate în vreun sertar din Primărie.

În proiectul de buget care va fi votat marţi în şedinţa de Consiliu Local se precizează sec: “Propunerile formulate, în limita posibilităţilor existente, vor fi integrate în proiectul de buget care va fi supus aprobării Consiliului Local”.


Ne vine greu a crede că vreo propunere de genul celor enumerate mai sus se va regăsi bugetată în acest an, mai ales că acelaşi proiect prevede o listă de „priorităţi strategice” ale municipalităţii pe 2017: demararea unui program multianul de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului şi introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia a altor mijloace de transport în comun: 50 de autobuze, 6 tramvaie şi 10 autobuze electrice. De asemenea, se mai doreşte crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest între Bulevardul 21 deccembrie şi Calea Moţilor, menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi, finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin 3 noi parkinguri.

Pentru cartiere, se vor iniţia lucrările de amenajare a 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere şi se va încerca atragerea de finanţări europeene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.


Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest sau deschiderea unei creşe pe strada Donath şi începerea construcţiei unei creşe pe strada Grigore Alexandru sunt alte proiecte prevăzute în buget.

Sănătatea, pe ultimul loc la alocări. Învățământul și religia, conduc detașat

Potrivit proiectul de buget, în 2017 învățământul ar urma să primească 18,3 milioane de euro, cultura și religia 8,5 milioane de euro, iar sănătatea doar 1,6 milioane de euro.


În cea ce privește cultura și religia, Primăria dorește extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, vrea noi parcuri și sisteme de irigații în Parcul Simion Bărnuțiu, restaurarea Turnului Pompierilor, reabilitarea fântânilor arteziene, obeliscuri și indicatoare turistice la intrarea în oraș, dar și contruirea statuii lui Lucian Blaga.

La capitolul sănătate, se prevăd alocări bugetare pentru Spitalul Clinic Municipal și dotarea unor cabinete medicale.


“Componenta de învăţământ ocupă 33%, de asemenea, putem observa că 15% merge pe transport şi străzi, iar 11% asigurări şi asistenţă socială. Sunt cheltuielile cele mai importante pe care le avem în buget. În ceea ce priveşte dezvoltarea, observăm o componentă importantă de 38% la transort şi străzi, la infrastructură şi transport în comun în valoare de 159.780.000 lei. În ceea ce priveşte sănătatea, vom aloca cu 20% mai mult decât anul trecut şi se concretizează în investiţii la Spitalul Clinic Municipal şi în cabinetele medicale. Alocarea cu 20% mai mult faţă de 2016 se datorează creşterii cheltuielilor cu salarii. Vom finaliza Piaţa Unirii, Podul Traian, vom aloca bani pentru concursul de soluţii pentru Cetăţuie, pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric, construirea unui patinoar în Parcul Central şi finalizarea proiectelor care vizează Lombul”, a spus Boc, la o dezbatare.

Cât despre parkinguri, aceleaşi promisiuni: “Bugetul pentru parkinguri este de 17 milioane lei, vom finaliza Parkingul Mehedinţi pe 30 septembrie 2017, avem în licitaţie parkingul Haşdeu, în proiectare parkingul Primăverii şi alte parkinguri în diverse faze de pregătire, Mogoşoaia, Azuga, Trotuşului. În privinţa spaţiilor verzi, Baza Sportivă Gheorgheni aduce un plus valoare, ne gândim şi în Mănăştur să construim o astfel de bază, dorim să creăm o bază sportivă de nivelul celei din Gheorgheni în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur”, a mai spus Boc.

De tot râsul. Ce au propus unii clujeni

Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei, propune ca primăria să cumpere o clopotniţă şi un clopot care să bată la fiecare mort în parte până ajunge la groapă. De asemenea, Coltor propune construirea unui observator economic pentru ca tinerii să nu mai consume droguri. Un alt clujean, sociolog de meserie, exasperat probabil de creşterea alarmantă a preţurilor la chirii, i-a propus primarul Emil Boc plafonarea chiriilor. Pensionarii din Mănăştur au dorit realizarea unui club al pensionarilor şi construirea unor lifturi exterioare la blocurile cu 4 etaje.

CITEŞTE ŞI

Osanale ca pe vremea lui Nea’ Nicu. Pensionarii din Mănăştur l-au aplaudat pe Boc pentru "măreţele realizări": lipsa creşelor, grădiniţelor şi şcolilor, lipsa locurilor de parcare, mizeria de pe străzi şi invazia de cerşetori.

CITEŞTE ŞI

Clujenii spun lucruri trăznite. Ce i-au cerut lui Boc să facă cu banii oraşului: “Aşa ar fi creştineşte”

abonare newsletter