Actualitate

Scad chiriile ANL

Guvernul intenţionează să reducă nivelul chiriilor ANL la maxim 10-20% din valoarea unui salariu minim pe economie, adică maxim 145-290 lei.

 Chiria minima ANL va fi de 85 de lei, cu 50% mai mica decat acum Chiria minima ANL va fi de 85 de lei, cu 50% mai mica decat acum

„Chiriile ANL au fost modificate anul trecut. De două săptămâni am pus în dezbatere publică un proiect de modificare a modului de calcul al chiriilor, în sensul că introducem şi gradul de suportabilitate al chiriaşilor. Asta pentru că unii sunt la nivelul salariului minim pe economie. Pentru aceştia, valoarea chiriei trebuie să fie redusă până la maxim 10-20% din salariul minim pe economie, astfel încât, cu restul salariului, să îşi poată plăti utilităţile şi cosul traiului zilnic. În calcularea chiriei vom merge pe suportabilitate, fiind o sumă suportată de la bugetul de stat şi cel local“, a declarat Sevil Shhaideh la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Caraş-Severin.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat la începutul acestei luni un proiect de lege care modifică modalitatea de calcul a chiriilor ANL.


Astfel, dacă astăzi chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc cel puţin 170 de lei, în noua variantă vor achita cel puţin 85 de lei, adică o scădere de 50%. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuie să plătească acum, chiria se reduce la minim 150 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter