Actualitate

Protest în justiţia de la Cluj, consilierii de probaţiune vor salarii mai mari

Luni, începând cu ora 11:30, reprezentanţi ai serviciilor de probaţiune din Cluj şi din alte judeţe din ţară vor picheta sediul Ministerului Justiţiei, potrivit presei naţionale.

Profesia de consilier de proba ţ iune este o profesie relativ nouã atât pentru România, cât  ş i pentru alte  ţ ãri din  Europa de Est. Profesia de consilier de proba ţ iune este o profesie relativ nouã atât pentru România, cât ş i pentru alte ţ ãri din Europa de Est.

Consilierii de probaţiune își exprimă nemulţumirea cu privire la lipsa de reacţie a acestor instituţii faţă de protestele spontane aflate în desfăşurare de peste trei săptămâni în mai multe servicii de probaţiune din ţară, situaţie care ameninţă să perturbe actul de justiţie, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).
Cei 358 de consilieri de probaţiune din ţară, care se ocupă de reintegrarea socială a 70.773 de persoane condamnate penal, solicită atât Ministerului Justiţiei (MJ) cât şi Guvernului să recunoască valoarea socială a muncii lor şi contribuţia pe care o au la binele public, prin repoziţionarea profesiei de consilier de probaţiune în grila de salarizare a MJ, în acord cu atribuţiile sporite pe care le îndeplinesc ca urmare a intrării în vigoare, în 2014, a noului Cod Penal.
 
De la jumătatea lunii februarie, consilierii din 18 servicii de probaţiune din ţară au întrerupt activitatea în semn de protest faţă de discriminările salariale la care sunt supuşi în raport cu celelalte categorii profesionale din familia ocupaţională "Justiţie", contrar principiului egalităţii în faţa legii consfinţit de Constituţie.
 

abonare newsletter