Actualitate

Clujenii, invitaţi să descopere „lumea lui Ceaikovski”, unul din cei mai mari compozitor din istoria muzicii culte

Clujenii pot afla mai multe despre viaţa şi lucrările lui Piotr Ilici Ceaikovski, unul din cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii culte, luni, într-un nou eveniment din seria „Stories First, Music After”, organizat de Filarmonica de Stat Transilvania.

FOTO societateamuzicala.ro FOTO societateamuzicala.ro

Manifestarea, gândită sub forma unui dialog cu public, va avea loc luni, 13 martie, de la ora 18, la librăria Cărtureşti din incinta complexului comercial din Gheorgheni şi prefaţează concertul de vinerea viitoare al Filarmonicii.

Lucrări cunoscute

Piotr Ilici Ceaikovski (1840 – 1893) este un reprezentant strălucit al Romantismului muzical, reuşind o îmbinare excelentă a spiritului rus cu tezhnicile de compoziţie europeană, după cum explică specialiştii Filarmonicii clujene. Trei dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale,  „Marş slav” (compus pentru un concert de binefacere, cu ocazia Războiului Ruso-Turc dintre 1876/1878), „Uvertura-fantezia Romeo şi Julieta” (inspirată din celebra dramă a lui William Shakespeare) şi „Concertul nr. 1 pentru pian, în si bemol minor” vor alcătui programul concertului Filarmonicii de Stat Transilvania de vineri, 17 martie 2017, ora 19, la Colegiul Academic.


Despre lumea lui Ceaikovski şi compoziţiile sale, în special cele din concertul din 17 martie, vor vorbi în cadrul evenimentului de luni dirijorul şi profesorul universitar Petre Sbârcea, dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianista Adriana Bera, de asemenea profesor universitar. Discuţiile vor fi moderate de Marius Tabacu şi se vor axa în jurul programului concertului de vineri, 17 martie.

Între cei mai mari compozitori

Născut în 1940 în orașul rus Kamsko-Wotkinski Sawod, denumit astăzi după numele său, Piotr Ilici Ceaikovski a compus simfonii, concerte, opere, balete și muzică de cameră, unele dintre ele fiind capodopere „all-time” ale genurilor lor: Simfonia a 6-a „Patetica” (1893), Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 (1878) şi baletul „Lacul lebedelor” (1875-1876) sunt cele mai bune exemple.


Majoritatea topurilor internaţionale dedicate celor mai mari compozitori ai muzicii culte din toate timpurile îl poziţionează pe Ceaikovski între primii zece, sau chiar primii cinci creatori muzicali. Într-un articol publicat pe Discogs.com, bazat pe o apreciată lucrare a fostului reporter american Phil G. Goulding, „Classical Music: The 50 Greatest Composers and Their 1,000 Greatest Works” (1992), Ceaikovski apare pe locul 10. Pe portalurile ranker.com dar şi pe thetoptens.com Ceaikovski este clasat pe locul 4, imediat după triada de aur, Beethoven – Mozart – Bach, care apre în top 3-ul tuturor ierarhiilor. Există şi topuri precum cel de pe listverse.com, în care compozitorul rus este poziţionat doar pe locul 12, în timp ce Anthony Tommasini nu îl include în Lista sa "Top 10" publicată în „The New York Times”.

„Stories First, Music After”

Genericul de mai sus „patronează” o serie de dialoguri informale demarate în acest an de Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj, care aduc faţă în faţă dirijori, muzicologi, compozitori, interpreţi, respectiv publicul larg. Scopul manifestărilor este să apropie clujenii de muzica clasică, fiecare eveniment fiind legat de concertul din săptămâna în curs.


„Departe de a se adresa doar specialiştilor, aceste discuţii îşi propun să explice muzica cultă pe înţelesul tuturor şi să demonstreze că ea nu este rezervată doar unui grup restrâns de privilegiaţi. Accesul este gratuit, iar dialogul este încurajat”, spun reprezentanţii Filarmonicii clujene.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter