Actualitate

Un istoric de artă din Cluj înfiinţează ”Muzeul Între Bare” cu materiale de la proteste. Nu e singurul cu astfel de inițiativă

Un istoric de artă din Cluj-Napoca vrea să înfiinţeze ”Muzeul Între Bare”, el colecţionând din ţară materiale de la protestele privind OUG nr. 13, pancarte, afişe, pe care le depozitează, deocamdată, în propria locuinţă, dar şi fotografii şi înregistrări video.

Szekely Sebestyen a declarat, sâmbătă, că a fost prezent la protestele din mai multe oraşe de unde a colectat pancarte şi afişe pentru viitorul muzeu pe care, deocamdată, le-a depozitat în propria locuinţă.

”Muzeul Între Bare este unul care se face din donaţii, numele a venit de la sine. Adunăm pancartele şi afişele folosite la protestele faţă de OUG 13, am fost în timpul protestelor la oameni şi i-am rugat să îmi dea. Unii mi le-au dat atunci, alţii mi-au promis că le vor dona muzeului după proteste. Am fost la proteste la Cluj-Napoca, la Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Tecuci. Cel mai important lucru pentru noi este, în prezent, adunarea pancartelor, afişelor de la proteste, să conservăm aceste materiale vizuale. Cum îşi va îndeplini muzeul funcţia educativă rămâne de văzut, pentru că un muzeu nu funcţionează doar prin expoziţii, ci pot exista şi expoziţii virtuale, poate fi şi o arhivă, un depozit deschis unde oamenii pot vedea aceste lucruri. Va trebui, după proteste, găsită modalitatea de prezentare a materialelor şi să identificăm un spaţiu, o galerie”, a spus Szekely.


Acesta a subliniat că, pentru completarea colecţiei, a plătit 10 lei unui student din Cluj-Napoca care a încropit o pancartă din două cozi de mătură, banii fiindu-i daţi acestuia ca să cumpere alte două mături pentru a le avea în căminul studenţesc unde locuieşte.

Muzeul Între Bare mai colectează şi materialele digitale, virtuale, folosite în cadrul protestelor în condiţiile în care o caracteristică a acestor proteste este că se desfăşoară şi în mediul online.


Nu e singurul istoric interesat de pancarte

Vă reamintim că Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a făcut un apel clujenilor, pe site-ul propriu, dar și e paginile de socializare, să păstreze pancartele și fotografiile de la manifestații și să le predea instituției.

"Dragi Clujeni, suntem cu toţii de acord ca zilele acestea în România se scrie istoria. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei doreşte să documenteze acest eveniment cu materiale reprezentative pentru protestele care au avut loc la Cluj. Aşadar, vă rugăm să nu aruncaţi pancartele cu mesajele voastre şi în momentul în care protestele încetează să le aduceţi la muzeu (Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2). Totodată am aprecia şi materiale fotografice pe suport digital, cu copyright fireşte, care au surprins momente cheie ale manifestaţiilor, pe care le puteți trimite pe adresa ioanasavugruita@gmail.com. Toate aceste materiale urmează să facă parte din Colecţia de Istorie Contemporană a muzeului, asigurându-ne astfel că acest moment important din istoria recentă a României va fi bine reprezentat în colecţiile muzeului nostru. Vă mulţumim si va rugam share!", se arată în postarea de pe site-ul muzeului.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter