Actualitate

Amy Winehouse – un nou artist în Clubul 27

<p><img src="documente/stories/07_iulie/25_ziua/12 amy-winehouse.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Club 27, cel mai mare mit al rock n'roll-ului, a fost readus în atenţia lumii muzicale şi a publicului prin decesul cântăreţei Amy Winehouse, survenit sâmbătă.</p>

Moartea cântăreţei Amy Winehouse la 27 de ani pare să reactualizeze acelaşi “blestem” care a atins figuri legendare ca Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison şi Kurt Cobain, toţi incluşi în “Forever 27 Club” sau “Club 27”, după o dispariţie fulgerătoare la aceeaşi vârstă.

Cartea “The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll”, realizată Eric Segalstad şi publicată independent de editura americană Random House, detaliază acest fenomen, care a marcat aproximativ 35 de muzicieni care au murit la frageda vârstă de 27 de ani. Printre cei mai cunoscuţi artişti “înscrişi” în acest club sunt Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison şi Kurt Cobain.


Cine sunt artiştii din Club 27?

Brian Jones, unul dintre membrii fondatori The Rolling Stones, a fost găsit mort în piscina sa, în 1969, la vârsta de 27 de ani. Apoi, după un an, în Club 27 s-a alăturat Jimi Hendrix (18 septembrie), asfixiat cu propia vomă după ce a combinat somnifere cu vin, dar şi Janis Joplin (4 octombrie), decedată, se crede, în urma unei supradoze de heroină.


Un an mai târziu, liderul The Doors, Jim Morrison, a murit pe 3 iulie. În cazul lui Morrison nu a fost făcută o autopsie, considerându-se că a murit din cauza problemelor de inimă. Kurt Cobain, liderul trupei Nirvana, a murit prin împuşcare pe 5 aprilie 1994, stabilindu-se oficial că a fost vorba de o sinucidere. Potrivit biografiei lui Cobain, “Heavier Than Heaven”, sora muzicianului a spus că, în copilărie, acesta şi-a exprimat dorinţa de a face parte din “club”, scrie Mediafax.

Şi Amy Winehouse avea o presimţire


Şi fostul asistent personal al lui Amy Winehouse, Alex Haines, a declarat în 2008 că aceasta se temea că va intra în miticul club, potrivit starpulse.com. “Era treaba mea să am grijă de ea. Dar era imposibil. Credeam că n-o să mai trăiască până la sfârşitul anului, cu toate drogurile pe care le lua şi la cât se automutila. Activitatea ei preferată era să se taie. Lua droguri în continuu până devenea inconştientă”, spunea atunci Haines, care a mai adăugat: “Mi-a spus: «Am o presimţire că o să mor tânără»”.

Moarte provocată de o supradoză?


Tabloidele britanice au scris că Amy a fost văzută vineri cumpărând un “cocktail de narcotice” înainte cu câteva ore să moară. O sursă a declarat pentru publicaţia “The People” că artista a fost văzută cumpărând droguri, cel mai probabil cocaină, heroină ecstasy şi ketamină de la un dealer în jurul orei 22.30, vineri. Ziarele britanice au mai scris că Amy era devastată şi neconsolată după ce a fost părăsită de iubitul ei Reg Traviss, în vârstă de 34 de ani, chiar înainte să se inteterneze la o clinică de reabilitare, luna trecută. Traviss, care i-a refuzat propunerea cântăreţei de a se căsători cu ea, era disperat să o ajute pe Amy să-şi pună ordine în viaţă, potrivit unor prieteni, dar el şi-a dat seama că nu va reuşi să facă acest lucru şi a pus capăt relaţie cu artista.

În ultimii patru ani, Winehouse a constituit unul dintre subiectele preferate ale tabloidelor, mai mult pentru scandalurile provocate decât pentru muzica sa. Cântăreaţa cu o voce excepţională era cunoscută pentru problemele sale legate de consumul de droguri, alcool, tendinţa de automutilare, anorexie şi bulimie. Amy Winehouse a efectuat câteva cure scurte de dezintoxicare. În vara acestui an, ea şi-a anulat turneul european, ce urma să ajungă şi la Bucureşti pe 15 august, după ce a fost huiduită în timpul unui concert în Serbia, unde a apărut clătinându-se pe scenă, incapabilă să-şi amintească cuvintele cântecelor ei.

abonare newsletter