Actualitate

UPDATE FOTO / VIDEO - Protest masiv la Cluj faţă de deciziile Guvernului privind legile justiţiei. Peste 35.000 de oameni au ieşit în stradă: „Am adormit în democraţie, m-am trezit în dictatură”

Peste 35.000 de persoane s-au adunat miercuri seara în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta împotriva actelor normative adoptatate de Guvern cu privire la modificarea Codurilor penale şi graţierea. Clujenii scandează încontinuu “PSD, ciuma roşie”.

UPDATE 21.40 

Mulţimea s-a îndreptat înspre Piaţa Lucian Blaga, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

UPDATE  21.30

În jurul orei 21.30 partea din faţa a coloanei uriaşe de protestatri a ajuns pe Bulevardul Memorandului, colţ cu strada Petru Maior, la intersecţia de dinainte de Primăriei Cluj-Napoca.


Mulţumilie au cântat, acompaniate de tobe şi au scandat lozinci precum "Ruşine, ruşine să vă fie", "Clujul cere, fără graţiere" şi "O dorinţă sinceră, România liberă". 

Coloana formată la protestele de miercuri seară a atins dimensiuni nemaiîntâlnite vreodată la Cluj. Din momentul în care capătul din spate al şirului se afla pe strada Dorobanţilor, acoperind toată lăţimea străzii, reporterul a ajuns la partea din faţă a coloanei, parcurgând în ritm alert traseul mulţimiii, Bulevardul 21 Decembrie - Piaţa Avram Iancu - abia după complexul Sora.


În mijlocul mulţimii s-au aflat mai mulţi tineri artişti dotaţi cu tobe, ceea ce a animat atmsofera. În video se poate observa amplitudinea impresionantă a coloanei în momentul în care a traversat zona complexului comercial amintit.

UPDATE ORA 21.25

Jandarmi care însoţesc coloana de protestatari ce mărşăluiesc pe străzile din centrul Clujului au intonat, alături de manifestanţi, imnul ”Deşteaptă-te române”.


Momentul a avut loc în zona Pieţei Mărăşti, când coloana de protestatari s-a oprit să cânte imnul naţional.

Astfel, câţiva dintre jandarmii care îi supravegheau pe manifestanţi au cântat şi ei.


Şi la protestele anterioare, jandarmii i-au încurajat pe protestatari să dea tonul la scandări.

De asemenea, în momentul în care manifestanţii au ajuns în marş în faţa Prefecturii Cluj, mai mulţi oameni s-au aşezat pe jos şi au început să scandeze ”Să vă fie frică Clujul se ridică”, moment în care se ridicau şi ei.


Marşul continuă, coloana de manifestanţi întinzându-se pe mai mult de trei kilometri.

UPDATE ORA 20.00

Sunt circa 25.000 de oameni care mărşăluiesc pe străzile Clujului. Manifestanţii au plecat în marş pe Bulevardul Eroilor spre cartierul Mărăşti, circulaţia fiind blocată pe mai multe străzi din centrul oraşului.

Potrivit estimărilor oficiale, coloana de manifestanţi este desfăşurată pe o lungime de peste un kilometru pe bulevardul dintre Piaţa Unirii şi Piaţa Avram Iancu, protestarii urmând să ajungă şi în cartierul Mărăşti.

Traficul rutier a fost blocat complet în zonă.

Manifestanţii de la Cluj au plecat în marş prin centrul oraşului şi s-au oprit în faţa Tribunalului unde au cântat ”Deşteaptă-te române”, după care şi-au continuat traseul, alăturându-li-se alte câteva mii, numărul total al protestatarilor depăşind în prezent 25.000.

UPDATE ORA 19.45

Peste 10.000 de oameni au pornit în marş miercuri seara din Piaţa Unirii înspre Bulevardul Eroilor.

UPDATE ORA 19.30

Peste 4.000 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seară, la Cuj-Napoca, mulţi dintre manifestanţi fiind studenţi. Aproximativ o mie de studenţi au plecat în coloană din campusurile din oraş şi s-a alăturat protestatarilor, tinerii strigând ”6, 6, vin studenţii

Protestatarii scandează lozinci împotriva Guvernului şi a ministrului Justiţiei şi au bannere şi afişe cu mesaje prin care îi acuză pe politicieni de ”înaltă trădare”: ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Ruşine să vă fie”, ”Ne-am săturat” sau ”Nu suntem orbi”.

UPDATE ora 18.50

Protestul era programat să înceapă la ora 19,00, iar în jurul acestei ore se adunaseră deja în Piaţa Unirii peste 2.000 de persoane.

Oamenii au venit la protest cu steaguri tricolore şi cu pancarte pe care scrie „Înaltă Trădare”, „Ciordache”, „Duminică vin la Bucureşti”, „Jos Guvernul” sau „Am adormit în democraţie, m-am trezit în dictatură”.

“Protestăm împotriva PSD, în primul rând, împotriva hoţiei şi nedreptăţii, protestăm împotriva celor care împiedică bunul mers al statului de drept”, spune Andreea, unul dintre protestatari.

“Protestez faţă de măsurile Guvernului care sunt total nedrepte şi sunt luate fără să fie consultat poporul. Guvernanţii trebuie să ţină cont de voinţa popurului”, a spus, la rândul ei, Violeta Danciu.

“Vrem ca Liviu Dragnea să renunţe la OUG, să renunţe la proiect şi să-şi asume răspunderea pentru protestele din stradă”, spune Bogdan Dorca.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Noi manifestaţii faţă de schimbările din legile privind justiţia, făcute fulger de Guvern marţi seara, sunt anunţate pe platforma de socializare Facebook, în contextul în care în jur de 10.000 de oameni au ieşit spontan noaptea trecută în stradă, la Cluj-Napoca.

"Vă mulțumim, ați fost grozavi! Unii spun că am fost 10000, alții ca am fost chiar 15000. Important e ca am demonstrat că ne pasă. Atentie in zilele următoare. Grindeanu la Antena3 o ținea pe a lui că inițiativele lor sunt legale și că în luna următoare mărește salariile și pensiile. Atenție deci, nu e exclus ca miercuri la următoarea ședință de guvern sa adopte ordonanțele! Să fim pregătiți. Urmariți vă rugăm evenimentele și rețelele sociale", este ultimul mesaj publicat pe pagina de Facebook a evenimentului de la Cluj-Napoca.

Primul protest este anunţat la ora 9.00, în faţa Guvernului, la București. La Cluj-Napoca nu s-a anunțat încă ora la care va începe protestul.

De altfel, şi Nicuşor Dan, liderul USR, îndeamnă cetăţenii să iasă în stradă de dimineaţă, printr-un mesaj publicat pe aceeaşi reţea de socializare:

''Hoţeşte, noaptea, guvernul lui Liviu Dragnea a adoptat cele două ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Putem face trei lucruri: să ieşim în stradă mâine dimineaţă, să cerem Avocatului Poporului să conteste ordonanţele la CCR, să cerem preşedintelui CSM, care a avizat negativ proiectele, să ceară CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională cu guvernul, noi vom face aceste lucruri, dar e nevoie de toţi'', a scris Nicuşor Dan.

Un protest de amploare este programat şi pentru după-amiază, care vizează nu doar oamenii din Bucureşti, ci din întreaga ţară:

”Invităm lumea din restul României să se alăture la Bucureşti, pentru a scăpa de acest coşmar.
Începând de azi, studenţii au gratuit transportul cu trenul, deci este şi mai uşor să ajungă în Bucureşti”, se arată în mesajul publicat pe Facebook, pe pagina evenimentului de la București.

Etichete: cluj-napoca protest
Ultimele Stiri
abonare newsletter