Actualitate

Primăvara dă primele semne

Primăvara va da primele semne în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor ajunge până la 9 grade Celsius în Transilvania.

Vremea va intra într-un proces de încălzire în următoarele două săptămâni, cu valori diurne pozitive ce vor ajunge, după 1 februarie, până la 13 grade Celsius în Banat și Crișana, iar precipitațiile vor fi slabe cantitativ și cu probabilitate mai mare de apariție atât în primele zile din februarie, cât și în cursul săptămânii viitoare, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 ianuarie - 12 februarie 2017.

În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme rece, cu medii termice diurne de zero grade Celsius și nocturne de la—12 la—10 grade Celsius. Începând cu 1 februarie, regimul termic va marca o creștere, astfel încât, între 4 și 6 februarie, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 8 — 9 grade și minime de aproximativ—2 grade, în medie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului nu vor avea variații importante, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic și vor avea valori de 5 — 6 grade ziua și între—5 și—3 grade noaptea. Precipitații slabe, trecătoare, se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie, iar ulterior probabilitatea va fi în creștere în intervalul 6 — 10 februarie.


În Maramureș, până pe 4 — 5 februarie, temperaturile diurne vor fi în creștere, de la o medie regională de un grad Celsius până la 9 — 10 grade, iar minimele nocturne vor avea o evoluție similară, crescând de la—8 grade la 0-1 grad, în prima săptămână a intervalului de prognoză. Debutul celei de-a doua săptămâni va fi caracterizat de o răcire a vremii, care va determina ulterior un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Astfel, între 7 și 12 februarie, vor fi temperaturi maxime de aproximativ 6 grade și minime cuprinse între—4 și—2 grade, în medie, fără variații semnificative de la o zi la alta. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare pe 2 și 3 februarie și, din nou, în intervalul 5 — 10 februarie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

În regiunea Moldovei, în primele zile ale intervalului, deși regimul termic diurn va marca o creștere treptată, vremea se va menține rece, cu temperaturi maxime de la—2 la zero grade, respectiv minime de la—10 la—8 grade. Până pe 4 februarie, un proces de încălzire treptată va determina creșterea valorilor termice diurne spre o medie de 10 grade, în timp ce minimele nocturne vor atinge zero grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va răci, astfel încât mediile termice vor deveni apropiate de normele perioadei, respectiv între 4 — 5 grade ziua și de la—4 la—2 grade noaptea, situație ce se va menține pe parcursul întregii săptămâni. Precipitații în general slabe cantitativ și pe arii destul de restrânse se vor semnala, cu o probabilitate mai mare, în intervalul 6 — 10 februarie.


În Dobrogea, în prima săptămână, vremea va fi în general în încălzire, de la valori medii maxime de—2 grade în prima zi, până la 8 — 9 grade în jurul datei de 5 februarie, perioadă în care va fi cald pentru această dată. În cea de-a doua săptămână, valorile termice diurne vor începe să scadă ușor și treptat, astfel că în ultimele zile ale intervalului vor ajunge să se situeze în jurul celor specifice perioadei. Temperaturile minime vor scădea la finalul lunii ianuarie până la valori medii de până la—7 grade Celsius, apoi vor fi în creștere, astfel că, în intervalul 4 — 8 februarie, media lor va deveni ușor pozitivă. După data de 8 februarie, minimele termice vor coborî din nou sub pragul înghețului. Până spre sfârșitul primei săptămâni, doar izolat și trecător vor fi precipitații slabe, izolate, după care probabilitatea ca acestea să devină mai frecvente va crește, dar vor fi în general slabe cantitativ.

În Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative până la începutul lunii februarie, iar media lor va fi în jurul a—1 grad Celsius. Ulterior, până în 5 — 6 februarie, vor crește și vor atinge o medie pe întreaga regiune de 8 — 9 grade, astfel vremea devenind mult mai caldă decât în mod normal la această dată. După 6 februarie, vremea se va răci ușor și treptat, iar în ultimele zile din interval maximele vor ajunge la o medie în jurul valorii de 5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până în dimineața de 1 februarie, atunci când media lor va fi de—10 grade, apoi vor crește semnificativ, astfel că în data de 7 februarie vor fi apropiate de zero grade. În ultimele zile din interval vremea se va răci din nou, dar de această dată scăderea de temperatură va fi ușoară, iar media minimelor termice va ajunge la sfârșitul intervalului spre—3 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată la începutul intervalului, când se vor semnala pe spații mici, dar mai ales după data de 5 februarie, când vor fi și zile în care vor putea sa apară pe arii extinse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter