Actualitate

Amnistia şi graţierea au intrat în linie dreaptă. Pe cine favorizează modificările legii penale

Guvernul va adopta miercuri o Ordonanţă de Urgenţă cu modificări importante în legislaţia penală. Potrivit unor surse, vor fi graţiate o serie de pedepse şi dezincriminate fapte (amnistie mascată).

Guvernul va adopta, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificări importante în legislaţia penală, dar nu este clară întinderea lor, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. Potrivit surselor , ar urma să fie graţiate o serie de pedepse. Pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ce priveşte abuzul în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului. Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura opreşte numeroase anchete şi procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate.

Amnistia şi graţierea au intrat în linie dreaptă şi după scandalul Ghiţă care a accelerat tot procesul. OUG-ul are avantajul de a intra instant în vigoare, cu efecte devastatoare care nu mai pot fi oprite chiar dacă ordonanţa cade ulterior la Curtea Constituţională.


Un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală a ajuns luni de la PSD la Ministerul Justiţiei. Aceste modificări au fost anunţate în programul de guvernare al PSD. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a vorbit la audierile din Parlament despre nevoia de amendare a Codurilor din cauză că ar exista peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale cu care legislaţia penală trebuie pusă în acord.

Sub acest pretext însă, vor fi operate modificări masive în ce priveşte faptele de abuz în serviciu şi conflict de interese, în sensul că vor fi eliminate situaţiile care fac din aceste fapte infracţiuni, ceea ce echivalează cu dezincriminare. Nu va fi operată o dezincriminare clasică, în sensul că o serie de fapte nu vor dispărea ca infracţiuni, ci vor fi redefinte textele. Încă nu e clar în ce măsură Liviu Dragnea va beneficia de redefinirea abuzului în serviciu. Preşedintele Camerei Deputaţilor este trimis în judecată de DNA sub acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.


Decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, precizând că în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu "eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei". Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150%, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi.

“Inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, banii rămân în buzunarul lor”


Adoptarea unei legi privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt de competenţa DNA va influenţa lupta anticorupţie, în condiţiile în care "inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor", afirmă procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat Agerpres. Şefa DNA vorbeşte despre "un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA" şi despre "un asalt asupra justiţiei care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărţuirea magistraţilor."

“Spre exemplu, în cazul amnistiei, în toate dosarele în care s-au pronunțat sentințe de condamnare, se șterg consecințele condamnării, toate dosarele care au fost înaintate instanței de judecată cu rechizitoriu, prin trimitere în judecată, se vor înceta aceste procese, iar toate dosarele care sunt în curs de investigare la DNA se vor închide, dacă faptele pe care noi le investigăm vor face obiectul unei legi de amnistie, spre exemplu, sau al unei legi de grațiere. Dar, ce este extrem de important de spus, pe lângă aceste consecințe din perspectiva pedepselor, este că, într-o astfel de situație, prejudiciile cauzate statului rămân neacoperite”, a spus Kovesi.


Amnistia şi graţierea, definiţii şi efecte

“Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării” (art. 152 C. Penal)


“Graţierea are ca efect înlăturarea, în totul sau în parte, a executării pedepsei ori comutarea acesteia în alta mai uşoară” (art. 160 C. Penal)

Amnistia nu va fi doar pentru Liviu Dragnea. Vor beneficia şi baronii locali, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene, miniştri, parlamentari, adică toţi cei care se vor încadra în lista de infracţiuni propuse spre amnistiere.

Ce spun magistraţii

Asociațiile profesionale ale magistraților - UNJR și AMR – au remis următorul comunicat:

"Amnistia e o cauză de încetare a procesului penal și șterge consecințele acestuia, inclusiv pedepsele complementare, acordându-se, de regulă, pentru anumite tipuri de infracțiuni, la schimbarea unor regimuri politice când noua viziune ori noua realitate impune iertarea lor. Ca atare, este evident că justificarea aministiei prin supra-aglomerarea penitenciarelor este un argument fals și folosit periculos în acest context, astfel încât asociațiile resping categoric o astfel de măsură", afirmă magistrații. În opinia UNJR și AMR, o eventuală lege de grațiere trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și care să excludă infracțiunile de corupție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter