Actualitate

Demonstraţii aviatice la Câmpia-Turzii

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/21_ziua/07 avion1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sute de persoane au asistat ieri la demonstraţii aviatice prilejuite de Ziua Forţelor Aeriene.

Publicul a avut ieri acces liber la Baza Flotilei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Doritorii au putut să admire elicoptere şi avioane expuse lângă hangare. La ora 11 au început o serie de demonstraţii aeriene la care au luat parte formaţii de avioane MIG 21 Lancer şi A10 Thunderbolt, dar şi elicoptere IAR 330 Puma, din cele trei categorii: de luptă, transport şi medicale.


„Este un elicopter PUMA-SOCAT, care a fost derivat din aparatul Puma clasic, a fost modernizat şi s-a pus armament. Poate participa la misiuni de transport, iar armamentul a fost pus în scopuri de apărare. Este destul de dificil să-l pilotezi, depinde de fazele zborului. Mai ales la utilizarea armamentului când trebuie să foloseşti aproape toate sistemele: şi tehnică pilotaj, şi mânuirea armamentului, şi culegerea informaţiilor, inclusiv darea informaţiilor” a descris căpitanul Gaspa Iosif unul dintre elicopterele Puma.

În program au mai fost incluse şi simulări precum misiune de escortare dar şi de căutare şi salvare, la care au participat forţe române şi americane. „Ne place să fim piloţi în Airforce. Românii sunt gazde grozave şi ne place să zburăm aici. Antrenamentele cu forţele aeriene române, cu elicoptere şi cu MIG 21 au fost spectaculoase. Cea mai dificilă parte a zborului e cea de noapte pentru că nu ai aceeaşi vizibilitate ca şi ziua. Şi cele la altitudine joasă sunt dificile”, a explicat lt. Col. John Briner.


Monumentul Eroilor Aviatori

În cursul dimineţii, tot cu ocazia Zilei Forţelor Aeriene, la ieşirea din municipiul Câmpia Turzii a fost dezvelit Monumentul Eroilor Aviatori, un avion militar MIG 21 Lancer, în memoria eroilor aviatori căzuţi în misiuni începând din 1991.


La ceremonie a participat, printre alţii, comandantul Flotilei 71 Aeriană, general de flotilă aeriană Laurian Anastasof, primarul municipiului Câmpia-Turzii, Ioan Vasinca, oficialităţi locale şi cadre militare ale unităţii, dar şi un grup de militari şi piloţi americani.

“Flotila 71 Aeriană a dezvelit Monumentul Eroilor Aviatori pentru a cinsti memoria celor şase eroi aviatori ai unităţii care şi-au pierdut viaţa în misiuni începând cu anul 1991. Este un monument închinat escadrilei din ceruri. Monumentul este un avion militar de tip MIG 21 Lancer, având indicativul 807, care a făcut parte din flotilă şi a fost declasat şi demilitarizat în anul 2001”, au precizat reprezentanţii Flotilei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter