Actualitate

Veste tristă pentru mediul academic clujean. Unul dintre cei mai mari istorici ai României a murit

Anul 2017 începe cu o veste tristă pentru mediul academic clujean. Un profesor de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a murit, luni, 2 ianuarie, la vârsta de 68 de ani.

Prof. dr. Avram Andea, al doilea de la stânga la dreapta, s-a stins ieri, 2 ianuarie, la vârsta de 68 de ani Prof. dr. Avram Andea, al doilea de la stânga la dreapta, s-a stins ieri, 2 ianuarie, la vârsta de 68 de ani

Profesorul doctor Avram Andea, unul dintre cei mai mari istorici ai României, s-a stins din viață ieri, 2 ianuarie, la vârsta de 68 de ani. El era profesor universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai", specialist în istorie medievală, Istoria Bizanţului,  Istoria medie a României şi Demografie istorică.

Avram Andea s-a născut în 23 aprilie 1948, comuna Şicula din judeţul Arad, dar s-a stabilit în Cluj-Napoca încă din 1971, anul în care a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie la Universitatea Babeș Bolyai.


Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Universităţii Babeş-Bolyai, Avram Andea a absolvit Liceul teoretic din Ineu în 1966, apoi Facultatea de Istorie şi Filosofie în 1971 din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

A fost pe rând asistent universitar, lector, conferenţiar şi profesor universitar.


Şi-a susţinut teza de doctorat în 1987 cu titlul “Cnezi şi cnezate bănăţene până la mijlocul secolului al XIX-lea”.

În anul 1975 obţine o bursă de studiu în străinătate la Veneţia, apoi în 1994 la Bruxelles.


A primit Premiul Academiei Române pe anul 2003 pentru lucrările “Haiducul Pintea şi lumea sa 1693-1703” şi „Documente privind mişcarea lui Pintea 1693-1703”.

De-a lungul vieţii a scris mai multe cărţi şi a publicat zeci de studii ştiinţifice în reviste de specialitate.


Ceremonia de înmormântare va avea loc joi, 5 ianuarie, de la ora 11.00 în foaierul Casei Universitarilor şi apoi în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

“Rectoratul şi Senatul Universităţii Babeş-Bolyai, profund întristate de trecerea la cele veşnice a distinsului coleg Avram Andea, profesor de studii medievale al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, dascăl al multor promoţii de studenţi, îi aduc un profund omagiu şi sunt alături de îndurerata familie”, este mesajul Universităţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter