Actualitate

Tânăra de 18 ani care duce mai departe valorile tradiţionale: “Pentru mine e o mândrie să duc tradiția populară mai departe” - VIDEO

Maria Bărăian este o tânără talentată, elevă la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, care de mică a iubit folclorul şi tradiţiile populare și spune, despre sine, că are muzica în suflet, îi curge prin vene și nu ar putea exista fără ea. Muzica este bucurie atât pentru ea, care o cântă, cât și pentru cei care o ascultă.

Maria Bărăian s-a născut pe 10 iunie 1998. Locuiește împreună cu familia ei în satul Sânnicoara din județul Cluj, iar în prezent este elevă la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, în clasa a XII-a.

A iubit folclorul încă de pe vremea când era o copiliță, așa că s-a hotărât să intre în universul tradițiilor populare.


“Când sunt tristă, muzica mă face să uit de necaz și-mi umple sufletul de bucurie”, spune tânăra.


La vârsta de 12 ani a făcut primul pas pentru a-și urma visul: s-a înscris în Ansamblul Folcloric Someșul Apahida. Acolo, a fost inițiată în lumea dansurilor populare de către instructorii Victoria și Nelu Moldovan. După doi ani, a părăsit ansamblul din dorința de a se reprofila pe muzica populară.

La 15 ani s-a alăturat asociației Clubul Vedetelor unde a început să ia lecții de canto.


Munca zilnică și ambiția nu au fost zadarnice fiindcă, alături de profesioniști, Maria a reușit să persevereze. În 2015 a înregistrat trei piese populare compuse de profesorul ei Viorel Dodea: “Pe Someș pe lângă apă”, “Bate vântule mai tare” şi “Astăzi avem în sat joc”.

Tot în 2015, Clubul Vedetelor a scos albumul ¨Muguri de folclor¨. La acest album a contribuit și Maria cu piesa ¨Pe Someș pe lângă apă¨.


“Pentru mine e o mândrie să duc tradiția populară mai departe, iar cântecul îmi alină sufletul!”, mai spune tânăra.

Piesa esențială a unei interprete de muzică populară este costumul. Acesta este format din năframă, vestă, cămașă, poale, zadie și brâu. Frumusețea straielor populare se regăsește în țesăturile și broderiile atent realizate.


Costumul Mariei, în valoare de 800 lei, a fost confecționat în comuna Frata (judeţul Cluj) de către Raveca Soporan.

De când și-a destăinuit vocația pentru muzică, tânăra a fost contactată să cânte la diferite ocazii. Melodiile ei au încântat oameni de la nunți, botezuri, majorate etc.

S-a bucurat de audiență și la Zilele Comunei Apahida, Târg Produs de Cluj și Zilele Clujului.

Pe viitor își dorește să continue cu muzica și să își formeze o carieră în acest domeniu.

Articol scris de Ana-Alexandra Tămaş, studentă la FSPAC, Departamentul Jurnalism, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter