Actualitate

Expoziţie inedită de fotografii cu uniforme militare

<p><img src="documente/stories/07_iulie/20_ziua/12 vernisaj expo uniforme militare casa municipala de cultura cluj 2 main.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujenii pot admira ţinutele militare din secolul XIX pentru a vedea cu ochii lor de ce uniformele cucereau atât de uşor inimile tinerelor din acea vreme.</p>

 

O expoziţie foto cu uniformele militare româneşti din secolul al XIX-lea este deschisă începând de astăzi publicului, la Casa Municipală de Cultură.


Prima expoziţie de fotografii cu uniforme militare din secolul al XIX-lea, organizată la Cluj-Napoca şi vernisată ieri la Casa Municipală de Cultură, prezintă publicului ţinute militare purtate de domnitorii Moldovei şi Ţării Româneşti, de familia regală, precum şi de soldaţii care au învins în Războiul de Independenţă din 1877 şi în cel de Reîntregire a ţării, din anii 1916-1918, acoperind cu glorie liniile de front de la Griviţa, Plevna, Oituz şi Mărăşeşti.

Evenimentul inedit de la Casa Municipală de Cultură este realizat de istoricul Ucu Bodiceanu şi de cercetător dr. Ancuţa-Lacrimioara Chiş, în colaborare cu Muzeul Naţional Militar din Bucureşti, cu sprijinul lt.col. Constantin Lupu şi prof. Corneliu Andonie.


Adevăruri despre ţinutele militare

„La Cluj-Napoca şi în această parte a Transilvaniei nu a mai fost organizată o expoziţie cu această temă. Uniformele secolului al XIX-lea sunt deosebite. Expoziţia ilustrează un adevăr istoric: ţinutele militare nu erau atât de prusace, precum s-a spus până nu demult. Studiile relevă că, într-adevăr, jandarmii călări şi pedeştri aveau uniforme inspirate din modelul german, dar dorobanţii au purtat ţinute tipic româneşti, inspirate de costumul tradiţional ţărănesc, cu iţari, opinci în picioare, iar pe cap cu căciulă cu pană de cocoş sau de curcan. Sunt impresionante în expoziţie uniformele militare ale domnitorilor Moldovei şi Ţării Româneşti. Fiecare fotografie din expoziţie este un unicat”, a declarat, pentru Agerpres, cercetător dr. Ancuţa Lăcrimioara Chiş.


Panou dedicat exclusiv domnitorilor

Pentru istoricul Ucu Bodiceanu, „o uniformă militară conferă eleganţă şi, nu întâmplător, cucerea inimile tinerelor, mai mult decât însuşi purtătorul uniformei”.


“Uniforma militară reprezintă statul, respectul pe care trebuie să îl avem faţă de acesta. Un bărbat în uniformă militară este întotdeauna un bărbat frumos, chiar dacă în civilie aspectul lui fizic nu este unul perfect. O uniformă dă frumuseţe. În expoziţie sunt peste 100 de imagini cu uniforme militare din secolul al XIX-lea. Unul dintre panourile sălii este dedicat în exclusivitate domnitorilor, desigur şi domnitorului Carol I, devenit rege al României în 1881. Este expusă şi o fotografie cu uniforma militară a principesei Maria, viitoarea regină a României. Fotografiile au fost grupate în funcţie de apartenenţa la o armă sau alta”, a explicat, pentru Agerpres, istoricul Ucu Bodiceanu.

Fotografii unice


În expoziţie e prezentată şi fotografia din 1875, cu căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu (1840 -1877), din Regimentul VIII linie, căzut eroic la Griviţa, în Războiul de Independenţă, în atacul din 30 august 1877, în timp ce punea drapelul ţării pe parapetul redutei turceşti.

Principele Dimitrie Ghica, prefectul Poliţiei Bucureşti, este prezentat în uniforma din 1852, cu mâna sprijinită, ferm, pe spadă.

Totodată, în cadrul expoziţiei pot fi admirate fotografiile cu locotenentul Lazăr Sainoglu, din escorta Jandarmi Călare din Iaşi, colonelul Constantin Caragea, prefectul Poliţiei Bucureşti şi medicul de divizie George Bălăceanu, la Iaşi, în 1877.

Excelentă este, în expoziţie, şi o fotografie din 1873, intitulată “Dorobanţi ca ţărani”.
Prezent la eveniment, şeful Cercului Militar Cluj, Mirel Ovidiu Rusu, a declarat pentru Agerpres că “pentru militari, ţinuta militară este un adevărat simbol: când eşti îmbrăcat în uniforma militară, te simţi altfel”.
Vizitatorii audiază, în expoziţie, şi minunate marşuri militare.
Expoziţia va fi deschisă până pe 12 august.

Ultimele Stiri
abonare newsletter