Actualitate

Hărdău: „Acum ajungi profesor pentru că nu poţi alege altceva”

<p> </p> <p /><img src="documente/stories/07_iulie/20_ziua/03 anca hodorogea mihail hardau .jpg.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Suntem într-o baie de mediocritate.

Competiţia înseamnă calitate, altfel nu avem valori după care să ne ghidăm” susţine Mihail Hărdău, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat.

Lipsa competiţiei şi implicit a valorilor din sistemul de învăţământ românesc „ne dă elevi şi profesori tot mai slab pregătiţi”, este de părere democrat liberalul clujean Mihail Hărdău, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat.


Atât el cât şi inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj (ISJ), Anca Hodorogea susţin că apar “nişte semne de întrebare în privinţa mersului învăţământului românesc”, care însă reflectă realitatea.

Declaraţiile lor vin în contextul în care 40% din candidaţii din Cluj la concursul pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar de stat din acest an au obţinut note între 7 si 10, având astfel posibilitatea să se titularizeze, mai puţini cu aproximativ 10% faţă de anul trecut. În plus, 23,5% dintre ei au obţinut note sub 5.


Hodorogea: “Sunt nişte semne de întrebare”

Anca Hodorogea recunoaşte că apar nişte semne de întrebare în legătură cu rezultatele mai proaste decât cele de anul trecut, despre care susţine că reflectă nivelul de pregătire al candidaţilor. “Discutăm de candidaţi din mai multe promoţii, din cele anterioare, de anul acesta, deci depinde de pregătirea lor. Datele ne pun pe gânduri pentru că notele sub 5 sunt mai multe acum decât anul trecut cu 10% (13,8% în 2010 – n.r.). În ceea ce priveşte notele între 7 şi 10, anul trecut acestea au fost peste 50%. Este clar că rezultatele sunt mai slabe acum decât anul trecut, dar nu se poate spune că sunt tot mai slabe. Am mai fost ani cu rezultate asemănătoare acestora de acum. Depinde de subiecte şi în primul rând de pregătirea candidaţilor. Dar sigur este un semn de întrebare în privinţa rezultatelor”, a explicat Hodorogea pentru monitorul. În judetul Cluj, 23,5% dintre medii au fost sub 5, 39,9% au fost medii între 5 şi 7 şi 40%  între 7 si 10.


Hărdău: “Lipseşte competiţia, iar asta se vede”

„Rezultatul este chiar punerea în lumină a faptelor evidente, a realităţii, în care se oglindesc elevii”, a declarat pentru monitorul Mihail Hărdău. Potrivit senatorului clujean, „la ora actuală ajungi profesor pentru că nu poţi să alegi altceva”. „Sigur că sunt tot felul de argumente, salarizarea este mică, dar mecanismele sunt de fapt mult mai complexe aici. Situaţia este reală şi mă bucur că sistemul de supravaghere a dat rezultate, vorbesc aici şi de bacalaureat. Pentru că de fapt nu sunt supravegheaţi elevii sau profesorii, ci supraveghetorii. Soluţia pe care am amintit-o şi la bacalaureat a fost admiterea, pentru că este nevoie de competiţie. La toate nivelurile, când vin la facultate trebuie să treacă de un prag” a mai spus Hărdău. În opinia senatorului PDL, competiţie trebuie să existe şi la ocuparea posturilor de către cadrele didactice şi în universităţi. “Suntem într-o baie de mediocritate. Competiţia înseamnă calitate, altfel nu avem valori după care să ne ghidăm”, a punctat Hărdău.

Ultimele Stiri
abonare newsletter