Actualitate

Gripa aviară a ajuns în România

Autoritatea Sanitară Veterinară confirmă prezenţa virusului influenţei aviare, subtipul H5N8, pe teritorul României, după ce acesta ar fi provocat moartea unei lebede la Constanţa.

Ca urmare a notificării unei mortalităţi observată la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanţa s-au deplasat săptămâna trecută în acvatoriul portului Constanţa unde au găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean (LSVSAJ) din Constanţa pentru efectuarea analizelor în regim de urgenţă.
LSVSAJ Constanţa, a eliberat ulterior un buletin de analiză  cu rezultat pozitiv pentru influenţa aviară, prin identificarea genomului virusului.
Conform planului de măsuri şi legislaţiei sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul locaţiei unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecţie cu o rază de 3 km şi o zona de supraveghere cu o rază de 10 km, care include zona de protecţie în jurul locaţiei anterior menţionate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter