Actualitate

Boc, despre interzicerea Uber la Cluj: Acest joc de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, rămâne de partea taximetriştilor şi salută decizia magistraţilor clujeni de a interzice Uber pe teritoriul oraşului. “Uber să plătească taxele pe care le plătesc şi taximetriştii’, spune Boc.

Emil Boc spune că serviciul Uber nu respectă legile din România.

“A fost o decizie de a-l suspenda în Cluj. E bine că se ajunge la reglementarea acestei situaţii. Pe lege, la Cluj nu există un cadru legal, dar nici nu poţi să-i prinzi direct. E foarte greu să-i identifici, doar dacă poliţia face nişte eforturi foarte, foarte mari. Trebuie cadru legal să fie stabilit cât mai repede prin lege de către Parlament sau Guvern. Deocamdată, este suspendat, după care să se stabilească dacă da, în ce condiţii, dacă nu, să se ştie foarte clar. Este prima decizie, se poate face cale de atac. Cert este că trebuie să se intervină prin lege pentru a se stabili acest regim. Dacă ne uităm în legea taximetriei, singura lege care reglementează regimul de transport, acolo nu se încadrează în prevederile legale”, a spus Boc la un post de radio local.


Primarul Clujului ia apărarea taximetriştilor şi spune că Uber face “concurenţă neloială”.

“Explicaţia asta pe care o invocă cei de la Uber că este un sistem de car-sharing şi nu de taxi e greu de susţinut. Faptul că cineva cere să se respecte legea nu e un lucru rău. Legea trebuie respectată. Principala plângere a taximetriştilor, pe bună dreptate, este că fac concurenţă neloială. În timp ce taximetristul plăteşte tot felul de asigurări, taxe la primărie, ceilalţi nu plătesc nimic. Trebuie să ai egalitate de tratament în materie de taxe. Acest serviciu distorsionează piaţa. La Cluj, poliţiştii s-au mobilizat. E destul de dificil să îi prinzi în flagrant. Primăria nu acordă standuri de taxi pentru Uber, nu au niciun fel de aprobare. Acest joc de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze. Eu cred că va urma o reglementare legislativă. La o analiză riguroasă nu sunt îndeplinite de către serviciul Uber prevederile din legea taximetriei. Şi ei trebuie să plătească taxele pe care le plătesc şi taximetriştii şi toată lumea va fi mulţumită”, a mai spus Boc.


Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania a reuşit miercuri o victorie împotriva serviciului de transport Uber. Taximetriştii clujeni au reuşit să obțină o ordonanță preşedinţială prin care, până la soluţionarea dosarului deschis de ei, sunt interzise furnizarea de servicii Uber pe raza municipiului Cluj-Napoca.

CITEŞTE ŞI


ABERANT. Cum poate fi pusă în practică interzicerea Uber în Cluj? “Uber este o aplicație, nu oferă servicii de transport. Situația nu se va schimba”

De cealaltă parte, oficialii companiei spun că vor ataca această ordonanță președințială.


“Uber este o aplicatie, o platforma digitală, nu oferă servicii de transport, ci le intermediază între cei care le solicită (pasageri) și cei care le oferă - șoferi parteneri, care colaborează cu Uber prin entități fiscale înregistrate. Vom ataca decizia, dar între timp nu se schimbă absolut nimic. Mă îndoiesc că decizia aceasta va rămâne definitivă”, au precizat oficialii companiei într-un răspuns la solicitarea Monitorul de Cluj.

Uber, aplicaţia pentru smartphone care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost, este disponibilă din 4 august 2016 în Cluj-Napoca, al doilea oraş din România după Bucureşti.


Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, cu scopul a rezolva o problema simplă - cum poţi comanda o cursă la atingerea unui buton.

Începând de joi, serviciul de ridesharing Uber este disponibil şi în Braşov, acesta devenind al treilea oraş din România, după Bucureşti şi Cluj, unde activează Uber.

Ultimele Stiri
abonare newsletter