Actualitate

Porcul Mangalița, tot mai căutat la Cluj. Nutriționiștii spun că e „o prostie" că ar avea carnea mai sănătoasă

Mangaliţa își face loc pe masa de Crăciun a clujenilor, dar promovat de mituri și aberații potrivit specialiștilor în nutriție.

Porcii de Mangalița se vând ca și pâinea caldă în ultima lună, potrivit crescătorilor din județ. „Acum doi ani am avut 270 de exemplare, dar am redus efectivele la 40. Până acum o lună, două nu a prea fost cerere de porci de mangalița, dar acum chiar au fost mulți oameni interesați. Am vândut în pierdere o parte dintre porci cu 7 lei pe kg, în timp ce costul e de aproximativ 8,5 lei pe kg, e o rasă care are greutate mică și îi trebuie timp mai îndelungat să crească. Am crescut acum prețul la 10 lei pe kg datorită cererii crescuteˮ, spune Vădan Mircea, crescător de porci de mangalița din Mărișel.

Mituri desființate

„Ideea conform căreia carnea de porc de Mangalița e mai sănătoasă e doar o chestiune de promovare. Pe plan de nutriție acea diferență dintre colesterolul lor și cel al altor specii de porc este nesemnificativă. De câțiva ani tot despre asta se discută, se aberează foarte mult, atât de mult încât o nutriționistă din București, o nulitate, pentru că nu pot să-i spun altfel a spus că somonul cu patru picioare se numește Mangalița, cu alte cuvinte compară somonul cu carnea de Mangalița, ceea ce este profund, profund necorespunzător,  o minciună ordinară! Carnea de porc poate fi consumată o dată pe săptămână, nimeni nu spune că nu trebuie să mâncăm carne de porc, și eu mănânc carne de porc, dar nicidecum să-I îndemni pe oameni să mănânce carne de Mangalița că le scade colesterolul, la această aberație s-a ajuns! , are o cantitate mai redusă, dar care, în contextual nutriției globale (ce mâncăm într-o săptămână sau o zi) nu are niciun fel de importanță!”, atrage atenția prof. dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în diabet zaharat, nutriţie și obezitate din ţară.


Proveniența cărnii mai importantă decât tipul

Potrivit ultimelor date, colesterolul nu este influențat de ceea ce mâncăm.

„Faptul că are sau nu colesterol nu influențează cu nimic colesterolul seric, porcul de mangalița are un profil lipidic diferit, dar colesterolul se formează endogen, se formează din zaharuri, din grăsimi proaste, din grăsimi bune, deja de un an și jumătate se știe: colesterolul alimentar nu influențează colesterolul seric! Nu zice nimeni că nu are niște proprietăți deosebite, dar contează foarte mult ce mânâncă porcul. E mai importantă proveniența cărnii decât tipul, astfel între un porc crescut la țară și un pui crescut în baterie, e de preferat porcul. În plus, niciun produs animal nu este lipsit de colesterol, am mai auzit aberația asta și referitor la ouă fără colesterol. Orice produs animal are și colesterol, colesterolul intră în structura membranară celulară. Oamenii încearcă să-și vândă produsele scoțând în evidență lucruri mai mult sau mai puțin adevărate", adaugă Sigina Pop, cunoscut nutriționist clujean.


Un porc ușor de crescut

Porcul din rasa Mangaliţa este foarte rezistent la condiţii aspre de climă, foarte rezitent la boli şi stres şi deloc pretenţios la hrană şi adăpost. Porcul Mangaliţa are nasul cârn, părul creţ, blond sau roşcat, iar pe vremuri era crescut în toate gospodăriile din România pentru carnea sa gustoasă şi săracă în grăsimi.

Porcul de Mangaliţa mai este denumit: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, porcul-somon sau uleiul de măsline cu patru picioare, porcul cu părul creţ etc. Carnea lor are mai multe vitamine şi un profil lipid deosebit pentru sănătate.


În prezent, se estimează că în ţară mai există circa 35.000 de exemplare din rasa Mangaliţa, cu variaţiile sale – Mangaliţa cu burtă albă, Mangaliţa cu păr blond sau Mangaliţa roşcat.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter