Actualitate

Efectul Trump pentru România. Predicţia unui cunoscut analist economic

Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, citate miercuri de Reuters și DPA.

Un analist economic susţine că odată ales Trump noul preşedinte al SUA, NATO ar putea dispărea, iar România ar rămâne fără apărare din această cauză.

'În vreme ce Hillary Clinton este garantul unei anumite continuităţi în politici inclusiv în politica externă şi cele economice, Donald Trump este văzut ca fiind cel care ar aduce mai multe surprize. Şi probabil că una dintre cele mai importante suprize este legată de politica externă americană care va deveni mai puţin ambiţioasă (...) A făcut unele declaraţii care sunt îngrijorătoare şi cu privire la NATO şi probabil că sub influenţa lui Trump rolul NATO s-ar putea diminua foarte mult. Practic, fără poziţia americană în NATO, acesta nici nu ştiu dacă va mai rezista ca organizaţie de apărare internaţională şi asta evident că în Europa ar avea nişte consecinţe extrem de mari, în momentul în care Europa nu este pregătită pentru o alternativă de apărare în afara NATO (...) Schimbările sunt forte importante deşi nu sunt foarte vizibile de pe o zi pe alta, ele manifestându-se pe o perioadă mai lungă de timp şi nu vor fi direct legate de relaţia SUA – România. Vor fi mai degrabă o urmare a unor schimbări la un nivel mult mai larg, la nivel european şi internaţional'', a declarat Aurelian Dochia, fost consultant la Banca Mondială şi BERD.

Etichete: donald trump nato
abonare newsletter