Actualitate

Amadeus revine! Cel mai îndrăgit și strălucitor spectacol de teatru muzical, la prima reprezentație a acestei Stagiuni

Iubitorii de teatru și operă sunt invitați luni, 7 noiembrie, de la ora 18:30, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, la cel mai așteptat, colorat, pulsant și îndrăgit spectacol de teatru muzical: ”Amadeus”, de Peter Shaffer.

Spectacolul ne va atrage într-o poveste fascinantă, desprinsă din auritele saloane vieneze, despre harul, extazul și abisurile creației vestiților compozitori și rivali  W. A. Mozart și Antonio Salieri. O istorie rostită și cântată, pe note celebre, ce reunește o distribuție rezonantă de actori și artiști lirici.

”Viaţa controversată a unui geniu este un material teribil de explorat în drumul pe care mi l-am propus. Se pare că Mozart a primit îndrumarea divinităţii şi a înţeles-o. Omul e un miracol. Că este geniu sau orice altceva, Einstein spunea: O masă, un scaun, un vas cu fructe şi o vioară; ce altceva îi mai trebuie unui om ca să fie fericit? Vibraţii înalte, emoţie şi dragoste – e ceea ce dorim să vă transmitem prin spectacolul Amadeus” afirma regizorul și cameleonicul actor Sorin Misirianțu cu ocazia premierei ”Amadeus”, din luna martie.


Câteva luni mai târziu, faima spectacolului este la fel de prezentă și vibrantă, "Amadeus" fiind așteptat de public să revină pentru o nouă reprezentație de neuitat. Aceasta va avea loc luni, 7 noiembrie, când rebelul compozitor va intra din nou pe scena Operei Române din Cluj, pentru a-și dezvălui povestea și arta creației. Vom păși  împreună în secolul al XVIII-lea, pentru a trăi alături de unul dintre cei mai prodigioși creatori lirici ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, al cărui parcurs a fost pigmentat cu elogiile și uneltirile presărate în calea sa de rivalul Salieri.

Evenimentul plin de umor și dramatism, pe acordurile sublime ale muzicii lui W. A. Mozart, Antonio Salieri și Luigi Boccherini, aduce o noutate pe scena lirică din Cluj, spectacolul de teatru muzical în două acte stabilind o întâlnire inedită între actori și soliști de operă, la intersecția celor două arte teatrale, într-o piesă originală, cu personaje unice, interpretate de  Sorin Misirianțu (Amadeus), Dan Chiorean (Salieri), Alexandra Tarce (Constanze), Florin Sâmpelean, Ruslan Bârlea , Corneliu Huțan (Figaro), Fülöp Martin, Daniela Chișbora, Tony Bardon, Daniela Tricu, Cristina Oltean și Simonfi Sandor. Aceștia sunt acompaniați de zece soliști instrumentiști, într-un joc componistic ce reunește instrumente cu coarde și de suflat, sub conducerea dirijorală a maestrului Adrian Morar.


”Amadeus” este un spectacol extrem de apreciat atât de publicul internațional, cât și de criticii de specialitate, ecranizarea sa în regia lui Milos Forman, din anul 1984, câștigând opt premii Oscar. Pe Broadway, punerea în scenă a piesei cu același nume a atras aproape 1.200 de reprezentații cu distribuții diverse. Același număr de reprezentații a marcat cu succes și soarta premierei britanice din anul 1979, pusă în scenă la Royal National Theatre din Londra.  Spectacolul îndelung elogiat  își găsește acum calea și înspre publicul clujean, oferindu-i un concept creativ proaspăt și atractiv.

Montarea teatrului liric clujean ia forma unui spectacol-confesiune în care Antonio Salieri, cunoscutul compozitor italian al secolului XVIII, revine la viață pentru a-și mărturisi suferința și uneltirile. Ținta este compozitorul austriac W. A. Mozart, o figură centrală a muzicii clasice europene și un nume emblematic în istoria lirică, cel căruia i s-a conferit o aură de geniu datorită talentului său inegalabil. Cu o activitate componistică intensă începută de Mozart la vârsta de doar patru ani și un repertoriu de peste șase sute de lucrări, invidia altor muzicieni era lesne de înțeles. Povestea confruntării celor doi este una fascinantă, fiind privită prin ochii lui Salieri, cel care planifică tacit și machiavelic fiecare acțiune împotriva rivalului său, căruia îi dă, însă, impresia unei prietenii sincere și fidele.

Etichete: opera romana cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter