Actualitate

Proiect de screening pentru cancerul la sân

<p><img src="documente/stories/07_iulie/19_ziua/05 institutul oncologic oncologie oameni si doctori rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Institutul Oncologic de la Cluj ar putea avea un program-pilot de screening pentru cancerul la sân.</p>

Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca ar putea implementa un program-pilot de screening pentru cancerul la sân, fiind singura unitate sanitară din ţară care a depus un proiect în acest sens la Ministerul Sănătăţii.

 


Anunţul a fost făcut vineri de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

“În ce priveşte screeningul de cancer de sân avem alocată o sumă pentru acesta şi sper să îi dăm drumul pe o zonă a ţării unde avem specialişti care ne pot asigura un screening profesional. Când o să am şi de la alte zone şi regiuni un program pe care să pot să îl susţin din punct de vedere profesional, vom promova şi în alte părţi ale ţării. Ministrul nu poate - că nu el scrie, nu el face acest program, specialiştii trebuie să îl facă - şi îi invit pe toţi care doresc să se implice să facă acest lucru. Avem un proiect de la Institutul Oncologic din Cluj pe care, pe această zonă a ţării, încercăm să îl implementăm”, a afirmat Cseke Attila, citat de Agerpres.


Ministrul a spus că nu poate avansa un termen întrucât sunt anumite probleme care trebuie rezolvate, dar că va fi un program-pilot, cu specialiştii de la Cluj, care au o reţea în mai multe judeţe.

“Deocamdată, singurul proiect l-am primit, care poate fi viabil şi dorim să îl implementăm ca un program-pilot pe câteva judeţe din centrul şi vestul ţării”, a spus ministrul, care a precizat că pentru screeningul cancerului la sân Ministerul Sănătăţii are în buget în jur de 8 milioane de lei.

abonare newsletter