Actualitate

Traficul aglomerat din Cluj în faţa unor noi provocări: turnurile de 10 sau 25 de etaje

Dimineaţa şi după amiaza, zeci de mii de clujeni sunt ţinuţi captivi în trafic din cauza fluxului mare de maşini şi a infrastructurii care nu mai face faţă. În ultima perioadă au fost tot mai multe sesizări ale cetățenilor cu privire la traficul extrem de aglomerat din Cluj-Napoca, în special în intervalele orare în care părinții își lasă și își iau copiii de la grădinițe și școli. Problema este departe de a fi rezolvată.

În câteva luni, centrul municipiului Cluj-Napoca s-a umplut/se va umple cu blocuri de locuințe, foarte înalte, care vor sugruma și mai tare circulația din zonă. Politica Primăriei Cluj-Napoca de a concentra în centrul orașului, și așa sufocat de trafic, mari aglomerări urbane, clădiri de birouri în care vor lucra mii de angajați și turnuri de locuinţe cu sute de apartamente, este de neînțeles pentru mulți locuitori ai orașului.

De exemplu, anul trecut Primăria a autorizat un mini cartier cu cinci blocuri cu 13 etaje, care se vor construi pe strada Traian vis-a-vis de sediul Poliţiei Cluj, iar anul acesta a autorizat mai multe blocuri cu 10 etaje pe strada Bună Ziua.


În prezent, în centrul orașului, pe strada Ploiești, în apropiere de Piața Mihai Viteazu, se construiește o clădire de birouri care va avea 12 etaje și care deja ”sugrumă” tot traficul din zonă. Clădirea este construită de către un investitor imobiliar, Imoinvest SA, reprezentată de Iosif Pop.

Societatea lui Pop construiește în zona străzii Ploiești un bloc gigant raportat la înălțimea construcțiilor din zonă. Clădirea, care se vede de pe Dealul Feleacului, are 9.000 de metri pătrați de birouri.


Exact în spatele turnului de birouri, care este ridicat de firma condusă de Iosif Pop, în urmă cu doi ani, Consiliul Local Cluj-Napoca, și-a dat acordul și a votat un plan urbanistic de detaliu pentru construcția unui alt bloc de de 12 etaje, pe un teren deținut de familia preşedintelui Consiliului Judeţean Alin Tișe de la PNL ex PDL, finul primarului de Cluj, Emil Boc.

Lângă SRI și Poliția Cluj cinci turnuri cu 12 etaje

Pe strada Traian 36, vizavi de SRI și Inspectoratul de Poliție Cluj, un investitor privat  a fost autorizat să construiască cinci corpuri de clădire, trei dintre ele cu un regim de înălțime de parter și 11 etaje și alte două corpuri cu un regim de înălțime compus din parter și alte nouă etaje. Ansamblul imobiliar este construit pe locul fostei fabrici de alcool deținută de compania Prodvinalco.


Tot în zonă, Primăria Cluj-Napoca a autorizat demolarea totală a unor construcții care au aparținut de forsta fabrică de confecții Flacăra, închisă de mai mulți ani.

În prezent, terenul se află în proprietatea societății Taco Developments SRL, patronată de Corneliu Brody și Vasile Octav Chicinaș. Societatea va construi în zonă o clădire de birouri cu 6.000 de metri pătrați, investiția ridicându-se la zece milioane de euro. Reprezentanții Primăriei Cluj Napoca susțin că societatea va construi o clădire în care va funcționa concernul IT Quest.


Mall în centrul Clujului şi bloc cu 25 de etaje pe Calea Floreşti

Pe fostul amplasament al fabricii Ursus, într-o zonă extrem de aglomerată, pe Calea Mănăştur, se construieşte un ansamblu rezidenţial de 15 etaje.  Viitorul ansamblu rezidențial Platinia, dezvoltat de grupul de firme SC Florisal SA si SC Drusal SA care aparţin ginerelui lui Ioan Rus, Vasile Puşcaş, va fi compus dintr-o galerie comercială care va însuma 13.000 de mp de magazine, cafenele şi restaurante, 320 de apartamente și o parcare subterană pe două niveluri. Întreg proiectul va avea o suprafaţă construită de 55.000 de metri pătraţi, iar investiţia este estimată la 25 de milioane de euro.

Puţin mai departe, un alt bloc turn de 80 de metri cu 25 de etaje se va construi pe Calea Floreşti, în zona podului de la intrarea în municipiu. Blocul va avea 137 de apartamente. Lucrările ar fi trebuit să dureze trei ani. Primăria a autorizat blocul în luna iunie 2012, dar în zonă au avut loc mai multe proteste care au încercat să blocheze proiectul. Beneficiarul si executantul proiectului este Ardeal Construct, firma lui Radu Vlas, care mai administrează şi complex Leul şi parkingul din Piaţa Mihai Viteazul. Vlas este un apropiat de-al lui Emil Boc. El derulează mai multe afaceri imobiliare, iar firmele lui au fost, de-a lungul anilor, abonate la contractele publice ale Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter