Actualitate

Cimitirul Central, “reînviat” cu tururi ghidate şi concert de operă

Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca va fi adus în atenţia clujenilor prin organizarea unor concerte de operă şi tururi ghidate. Deşi are potenţial turistic, cimitirul este uitat de autorităţile locale.

Cimitirul Central, “reînviat” cu tururi ghidate şi concert de operă Cimitirul Central, “reînviat” cu tururi ghidate şi concert de operă

Scena Urbană îi invită pe clujeni să privească dintr-o altă perspectivă şi într-o altă lumină Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj. În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie vor avea loc concerte de operă şi tururi ghidate. Concertul Ave Maria va începe în 1 noiembrie, la ora 18.00 cu orchestra și corul Opera Group Project (Vlad Eniu – dirijor, pregătirea muzicală şi Ina Hudea, regia artistic. Din programul concertului fac parte: Anton Pann – Tatăl Nostru – Alexandru Mânzat; Giuseppe Verdi – Ave Maria – Cor;
Wolfgang A. Mozart – Requiem: Kyrie şi Lacrimosa; Luigi Cherubini – Ave Maria – Adriana Ţidor; Franz Schubert  - Ave Maria – Alice Bacalu; Pietro Mascagni – Cavalleria Rusticana:  Intermezzo şi Preghiera – Raluca Perşa.

Tururile ghidate sunt susţinute de şef de lucrări dr. arh. Dan-Ionuţ Julean din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism şi se desfăşoară în 29 octombrie, ora 12.00: Iconografie şi Simbolism în Arhitectura Funerară Clujeană şi în 30 octombrie, ora 12.00: Cimitirul Central/Házsongárd o Identitate Culturală.


În Cimitirul Central sunt înmormântate numeroase personalităţi, dar mormintele lor sunt foarte greu de identificat. Cimitirul nu este deloc valorificat din punct de vedere turistic.

Una dintre personalităţile marcante care se odihneşte în Cimitirul Cenral este savantul, exploratorul, speologul și biologul Emil Racoviță (1868-1947). El este îngropat alături de soția sa, Elena, și cei trei copii.


O altă personalitate care este înmormântată în Cimitirul Central este Ion Agârbiceanu (1882-1963), fost scriitor, ziarist, parlamentar, prototop al Clujului și membru titular al Academiei Române.

Tot în Cimitirul Central se află cripta familiei Bánffy. Mormintele membrilor familiei se află atât în interiorul criptei, cât și în exterior, spațiul fiind îngrădit. Familia Banffy este o familie nobiliară maghiară, foarte veche. Această familie a fost proprietara Castelului Bánffy din Bonțida, dar și a Palatului Bánffy din Cluj, care găzduiește acum Muzeul de Artă din Cluj.


Nicolae Bretan (1887-1968) a fost un compozitor, bariton și regizor de operă român. Mormântului lui se află la o răscruce de alei în Cimitirul Central, fiind construit din marmură  albă. În locul numelui este semnătura lui, iar dedesubt o partitură.

Gheorghe Dima (1847-1925), compozitor, dirijor, pedagog și membru de onoare al Academiei Române este și el îngropat în acest cimitir, mormântul său fiind din marmură neagră.


Iuliu Hațieganu (1885-1959) este un alt om de seamă îngropat aici. El a fost doctor internist român și a făcut cercetări în domeniul tuberculozei. A fost, de asemenea, membru titular al Academiei Române. El este îngropat alături de familia sa.

Sámuel Brassai, Adrian Marino, Janos Apaczai Cserde, Smaranda Brăescu (îngropată sub numele de Maria Popescu) îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Central.

Ultimele Stiri
abonare newsletter