Actualitate

Filmul “Sieranevada”, proiecţie de gală la Cinema Florin Piersic şi Salina Turda

Cel mai nou lungmetraj al regizorului Cristi Puiu, „Sieranevada” este propunerea României la Premiile Oscar.

După ce a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016), cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „Sieranevada” va deschide și sezonul de toamnă al premierelor cinematografice românești.

Una dintre cele mai așteptate producții românești ale anului, „Sieranevada” va avea premiera de gală la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, joi 8 septembrie, de la ora 19.00, la eveniment urmând să participe actorii Judith State și Cătălina Moga.


Sâmbătă, de la ora 17.00, filmul va avea premiera de gală la Amfiteatrul Salinei Turda, la eveniment urmând să participe actorii Marian Râlea și Judith State. La salină, intrarea se face pe baza unor invitații care pot fi ridicate gratuit de la Clinica NOA Aesthetics, str. Calea Victoriei nr. 21A, Turda, începând de marţi, 6 septembrie.

Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.


În primăvară, la Cannes, Cristi Puiu a mărturisit ce poveste reală i-a inspirat scenariul pentru "Sieranevada": "În 2007, tatăl meu a murit. Eram în juriul secţiunii Un Certain Regard la Cannes. Parastasul tatălui meu, cel ce se ţine imediat după înmormântare, s-a petrecut într-o manieră extrem de bizară. În apartament, în casă, mişunau tot felul de personaje pe care eu nu le cunoşteam, amici cu care bea el câte un păhărel, vecini. Ţin minte că m-am luat la harţă cu un coleg de serviciu de-ai mamei mele apropo de istoria comunismului."

Pelicula, care îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, va rula pe marile ecrane din România din 9 septembrie.


Cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan și Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu –producător.

„Sieranevada”, propunerea României la Premiile Oscar, este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.

abonare newsletter