Actualitate

Mai mulţi bărbaţi mor de cancer decât femei

<p />Un studiu publicat recent în SUA arată că bărbaţii au un risc mai mare de a deceda de cancer decât femeile în majoritatea tipurilor de tumori canceroase.

Pentru acest studiu, doctorul Michael Cook, cercetător la Institutul Naţional american al Cancerului, principalul autor al studiului, şi echipa sa au analizat ratele de supravieţuire timp de cinci ani, în funcţie de sex şi vârstă. Au analizat 36 de tipuri diferite de cancer, cu scopul de a constata dacă mortalitatea şi supravieţuirea diferă între bărbaţi şi femei.

Potrivit Agerpres, rezultatele arată că cea mai mare diferenţă de mortalitate între cele două sexe apare la cancerul buzei. În acest tip de cancer, 5,51 bărbaţi mor din cauza lui faţă de o femeie. Este urmat de cancerul laringelui cu un număr de 5,35 bărbaţi decedaţi faţă de o femeie. În clasament urmează cancerul hipolaringelui cu 4,47 bărbaţi faţă de o femeie, al esofagului cu 4,08 bărbaţi faţă de o femeie şi la vezica urinară 3,36 bărbaţi faţă de o femeie.


Aceeaşi tendinţă se observă la cancerele care prezintă riscurile cele mai ridicate de mortalitate. Astfel cancerul plămânului şi al bronhiilor ucid 2,31 bărbaţi faţă de o femeie care decedează din cauza lor.

Rata de mortalitate pentru cancerul colono-rectal este de 1,42 bărbat faţă de o femeie, pentru cancerul pancreasului 1,37 faţă de o femeie, pentru leucemie 1,75 bărbaţi faţă de o femei, pentru cancerul ficatului 2,23 bărbaţi faţă de o femeie.


Conform sursei citate, în analiza comparativă a şanselor de supravieţuire între bărbaţi şi femei, aceşti cercetători şi-au potrivit datele în funcţie de vârstă, anul de diagnosticare şi avansarea tumorii.

Potrivit autorilor, este dificil de precizat o cauză particulară care să explice aceste diferenţe între bărbaţi şi femei.


“Dacă vom putea identifica principalul factor responsabil de această diferenţă în mortalitatea de cancer între bărbaţi şi femei, atunci vom putea lua măsuri preventive care să permită reducerea impactului acestei maladii asupra celor două sexe”, subliniază doctorul Cook.

abonare newsletter