Actualitate

Show de lumini INCENDIAR promis la Cluj pe Biserica Sfântul Mihail - VIDEO

Clujenii vor avea parte de un show de zile mari vineri, 19 august, cu ocazia Zilelor Maghiare, cu proiecţii pe Biserica Sfântul Mihail din Piaţa Unirii. Cel care va realiza spectacolul de lumini este un român apreciat la nivel internaţional: din Dubai până în Mexic, din Ungaria în Canada, acesta se poate lăuda că a văzut aproape toată lumea datorită pasiunii lui: show-ul de lumini pe clădiri.

Bordos László Zsolt este unul dintre cei mai apreciați VJ - video jockey (n.red.: persoană care combină foarte bine imaginile video cu melodiile) din întreaga lume. Lucrările sale au putut fi văzute în orașe ca New York, Los Angeles, Paris, Budapesta, Dubai, Geneva, Roma, Moscova, Quebec sau Mexico City.

Spectacol de lumini cu 12 proiectoare

Show-ul de la Cluj va fi unul cu totul special: 12 proiectoare vor ilustra pe clădirea Bisercii Sfântul Mihail momente importante din istoria orașului, iar în partea a doua va fi un spectacol artistic de lumini deosebit.


„Pentru această proiecție din Cluj trebuie să vă spun că am avut discuții cu organizatorii trei sau patru luni. În Debrecen mai aveam un proiect și mi-am bătut foarte mult capul să reușesc să merg și la Cluj și la Debrecen. În cele din urmă am devansat spectacolul din Debrecen cu o zi. Un punct important la Cluj a fost faptul că sărbătorim 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, iar mie ca artist mi-a fost foarte dificilă și o adevărată provocare să găsesc o soluție cu ajutorul căreia această serbare să fie reprezentată în această proiecție. Mai mult decât atât trebuie să creez o operă de artă. Am propus și mă bucur că mi s-a acceptat  ca primele minute din spectacol să fie un fel de introducere istorică referitoare la istoria Clujului pe care o voi prezenta într-o manieră mai abstractă, nu foarte concretă, nu școlărească, iar partea a doua va fi o creație artistică care nu se leagă de acest eveniment”, a declarat Bordos László Zsolt.

Promisiune: spectacol fără  clișee

Proiectoarele cu care-și va realiza artistul spectacolul din Piața Unirii sunt foarte mari și cântăresc 120 de kilograme. Acestea sunt aduse din Germania și Ungaria și sunt foarte rare. „Nici măcar la București nu sunt”, a spus Bordos László Zsolt. Pe acoperișul bisericii în care există țigle și material metalice spectacolul se va vedea mai rău. Show-ul va fi proiectat pe întreaga clădire.


„În ultimii ani s-au creat foarte multe clișee care uniformizează proiecțiile pe clădiri. Clișee precum: clădirea se prăbușește, clădirea este cuprinsă de flăcări, clădirea este distrusă de inundații, etc. Eu nu vreau să prezint un show din această categorie, eu vreau sa prezint mai mult latura artistică a acestui domeniu, al luminilor. Eu la bază sunt artist”, a spus Bordos László Zsolt.

Evenimentul va avea loc cu ocazia aniversării împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Show-ul de lumini va începe de la ora 22:10.


Cine este László Zsolt Bordos?

László Zsolt Bordos este un artist 3d care trăiește în Budapesta. Și-a început cariera de video jockey în Budapesta începând cu anul 2000. A studiat artele la Budapesta și în Helsinki. A devenit faimos după ce a creat prima animație de înaltă rezoluție 3d pentru proiecții interioare și exterioare în Ungaria. Face parte din prima generație de artiști video la nivel internațional. Artistul este de loc din Brașov și are 39 de ani. Acesta vorbește bine limba română, cu toate că este mai mult plecat prin diverse țări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter