Actualitate

Liceenii şi studenţii clujeni, aşteptaţi în armată

Un proiect de pregătire militară voluntară, cu o durată scurtă de timp şi care să se adreseze liceenilor şi studenţilor, ar putea fi iniţiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj. Potrivit comandantului diviziei, general maior Ioan Manci, acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor care ar participa, precum şi un impact pozitiv asupra sănătăţii poporului român.

“Au trecut opt ani de la renunţarea la serviciul militar obligatoriu. Am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni şi studenţi, pe bază de voluntariat. Eu susţin ideea potrivit căreia tinerii noştri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni şi ar avea loc la finalul anului şcolar, în perioada de tabere şi şcoli de vară pentru liceeni şi în perioada de practică pentru studenţi, tinerii urmând să fie încazarmaţi într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară”, a spus Ioan Manci.

Programul de antrenament s-ar adresa în egală măsură băieţilor şi fetelor şi presupune pregătirea acestora într-o unitate militară, de la ora 05.30 până la 22.00. Tinerii şi-ar începe ziua cu o serie de exerciţii de înviorare, urmate de activităţi organizatorice cum ar fi curăţenia în dormitoare sau a a sălii de mese, dar şi un program de pregătire militară.


„Mi-aş dori să fie evaluaţi şi să găsim o formă de acordare a gradelor în rezervă pentru a realiza şi acea rezervă voluntară care va pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2017”, a mai spus Manci.

Propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie Gemina a fost trimisă Statului Major al Forţelor Terestre şi promovată la nivelul Statului Major General.


Comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina a participat, marţi, la Cluj-Napoca, la inaugurarea primului muzeu în aer liber al diviziei cu tehnică militară. Acţiunea a avut loc în cadrul unei serii de manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare, în 1916, în timpul Primului Război Mondial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter