Actualitate

Spitalele mai au bani până în octombrie

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/13_ziua/04 hol spital asistenta clinica chirurgie 3 rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele din judeţul Cluj au bani pentru funcţionare până în octombrie.

Pentru ultimele două luni din an, managerii îşi pun speranţa în rectificarea bugetară din toamnă.

Anul acesta au fost alocaţi pentru funcţionarea spitalelor din Cluj peste 350 milioane lei, mai mult cu aproximativ 3% decât anul trecut înainte de rectificare.


La sfârşitul lunii iunie, managerii spitalelor din judeţ au încheiat contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj pentru a putea primi finanţarea pe anul acesta, necesară derulării activităţii. Pentru toate unităţile sanitare cu paturi au fost alocaţi aproximativ 350.700.000 lei, mai mult cu 3% decât anul trecut, dar cu toate acestea banii nu sunt suficienţi până la sfârşitul anului. „La fel ca la toate spitalele, ultimele două luni sunt descoperite. Aşteptăm rectificarea din toamnă”, a precizat Cristiana Ciortea, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Şi Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a afirmat că banii alocaţi nu acoperă tot anul. „Toate spitalele au primit 72% din suma minimă de funcţionare pe anul acesta. După ce se epuizează banii, sperăm să se dea o rectificare bugetară”, a spus Mureşan.


Buget mai mare decât anul trecut

Întreaga sumă alocată pentru anul acesta domeniului sanitar clujean este de peste 600 milioane lei, mai mult cu aproximativ 5 milioane lei faţă de anul trecut înainte de rectificare. În 2010, după rectificare, bugetul alocat sănătăţii a ajuns în judeţul Cluj la peste 738 milioane lei. Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, a afirmat că se aşteaptă şi anul acesta o rectificare pentru că sistemul sanitar are nevoie de bani în plus faţă de cei alocaţi iniţial.


Cea mai mare creştere, la medicamente

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii CAS Cluj, pentru unele servicii medicale au fost alocaţi anul acesta mai mulţi bani decât în 2010. Astfel, pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală s-au dat anul acesta peste 100 milioane lei, în timp ce anul trecut fuseseră alocaţi înainte de rectificare 79 milioane lei. Crina Grozav a precizat că au mai fost creşteri şi la dispozitive medicale şi medicină de familie.


Pe de altă parte, există şi servicii medicale care au primit mai puţini bani decât anul trecut. Este situaţia cabinetelor de stomatologie, a programelor naţionale de sănătate şi a medicamentelor pentru bolile cronice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter