Actualitate

De unde se inspirau clujenii în secolul XIX când îşi alegeau hainele – GALERIE FOTO

Lumea bună din Clujul de altădată era foarte mult influenţată de moda de la Viena. Clujencele se îmbrăcau precum austriecele, având acces la haine de calitate. Pălăriile, umbreluţele sau mănuşile erau nelipsite din garderoba femeilor.

La sfârşitul secolului XIX – început de secol XX Clujul era foarte apropiat de Viena în ceea ce priveşte moda. Astfel că femeile din Klausenburg (n.red.: varianta în limba germană) se îmbrăcau precum austriecele. Drept dovadă stau şi fotografiile cu doamnele şi domnişoarele din Cluj-Napoca, îmbrăcate modern, precum cele din Viena.

Astfel de fotografii pot fi văzute la Bastionul Croitorilor în cadrul unei expoziţii organizate cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Cea mai veche fotografie vernisată va fi din anul 1859. Anul 2016 este cu atât mai important pentru locuitorii oraşului de pe Someş cu cât Clujul va împlini în 19 august 700 de ani de când e la rang de oraş, a oraşului medieval.


„În fotografii sunt surprinse lucruri din Cluj pe care astăzi nu le mai vedem. Încercăm să surprindem exact ceea ce nu se mai vede. Sunt tot felul de imagini surprinzătoare, mai cu seamă că aniversăm 700 de ani de la actul de legalitate al oraşului ca urbe. Fotografiile sunt din arhiva asociaţiei şi au fost fie achiziţionate, fie primite sau donate de către cei care le-au avut şi din arhivele bibliotecilor şi a academiei”, a spus organizatorul expoziţiei, Ancuța-Lăcrămioara Chiș, de la Asociaţia Clujul de Altădată.

Clujencele se inspirau din Viena în privinţa hainelor

„Vom surprinde moda de altădată, cum se îmbrăcau clujenii. Ei se îmbrăcau la modă după moda de la Viena. Ea era cea care dicta bunul gust al clujenilor. Doamnele aveau întotdeauna umbrelă pentru că nu dădea bine să apari bronzată pe mâini sau pe faţă. Pe mâni se purtau mănuşi, iar pe cap se punea pălărie. În plus mai aveau şi umbrela pentru as se asorta la rochie, dar şi pentru a se feri de razele puternice ale soarelui”, a declarat Ancuța-Lăcrămioara Chiș.


Poze cu ceasul de la Bastionul Croitorilor

Probabil puţini clujeni ştiu de faptul că Bastionul Croitorilor avea un ceas sau că statuia lupoaicei a fost în trecut în Piaţa Unirii şi abia apoi mutată în zona pietonală.

„De exemplu din centrul Clujului vor fi poze de pe vremea în care obeliscul Carolina era în Piaţa Unirii. Putem spune şi de statuia lupoaicei care s-a mutat din Piaţa Unirii pe pietonală. Statuia ciumei care nu mai este în ceea ce se cheamă astăzi parcarea UBB-ului, ci este în spatele bisericii Sfântul Petru. Acel portal care a fost în faţa bisericii Sfântul Mihail făcut tot cu ocazia scăpării oraşului de ciumă şi care este tot în faţa bisericii Sfântul Petru. O să mai fie expuse şi fotografii cu diverse stadii ale construcţiei oraşului. O să mai fie fotografii în care Bastionul Croitorilor avea ceas, acesta fiind demontat în timpul restaurării din perioada interbelică”, a menţionat Ancuța-Lăcrămioara Chiș.


Dezvoltarea cartierelor pe vremea lui Ceauşescu

De asemenea, cei curioşi de istoria propriului lor oraş trebuie să ştie că există şi fotografii de pe vremea lui Ceauşescu, în timpul în  care se construiau celebrele blocuri „gri”.  

„Fotografii din cartierele actuale avem cu Grigorescul sau Mănăşturul din perioada comunistă. În perioada respectivă s-au dezvoltat foarte mult cartierele Clujului. Cu Grigorescu avem şi fotografiile mai vechi de începutul secolului XX şi perioada interbelică. Din Mănăştur în afară de Calvaria şi câteva imagini cu nişte case dărăpănate nu avem din perioada veche”, a mai spus precizat Ancuța-Lăcrămioara Chiș.  


Imaginile vor fi prezentate în format A3, astfel încât oamenii să vadă mai clar detaliile. Fiecare fotografie va fi însoţită de o explicaţie foto.

Ultimele Stiri
abonare newsletter