Actualitate

Un nou stat pe hartă: Sudanul de Sud

<p />Sudanul de Sud a devenit sâmbătă cel mai nou stat al lumii, după ce şi-a câştigat independenţa printr-un referendum istoric organizat în ianuarie.

Acest eveniment este punctul culminant al unui proces de şase ani care a pus capăt unui război lung şi brutal care a cauzat moartea a milioane de oameni. Mai exact, actul de independenţă al noului stat survine ca urmare a punerii în aplicare a Acordului Cuprinzător de Pace din 2005, care a pus capăt războiului civil dintre Nordul şi Sudul Sudanului. Acordul este rezultatul unui referendum care a fost recunoscut ca liber şi corect de către Sudan, precum şi de către ansamblul comunităţii internaţionale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că România recunoaşte Republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent şi îşi exprimă intenţia de a dezvolta relaţii strânse de cooperare cu noul stat.


Locuitorii din Sudanul de Sud au început, în noaptea de vineri spre sâmbătă, celebrarea independenţei noului stat, care a fost proclamată oficial sâmbătă. Zeci de lideri străini au participat la ceremoniile dedicate independenţei, care au inclus defilări militare, slujbe religioase, o ceremonie de ridicare a drapelului şi un eveniment în cursul căreia a fost parafată Constituţia provizorie a noului stat.

abonare newsletter