Actualitate

Reţetă à la Cluj: pâine cu resturi din bere

Resturile rămase după fabricarea berii ar putea ajunge ingrediente de bază în produsele de panificație.

Sursa foto: Captură digi24.ro

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au conceput o rețetă de pâine cu un ingredient cel puțin ciudat: borhotul de malţ. Produsul final este foarte sănătos pentru că este bogat în fibre, susţin nutriţioniştii, informează digi24.ro.

„Inițial borhotul de malț are o structură mai granulată și pentru a nu fi atât de aspră în momentul în care mâncăm pâinea, am măcinat-o. Asta pentru a obține o textură mult mai plăcută. Deci se amestecă cu făina”, a declarat Anca Fărcaş, cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.


Până acum, borhotul de malţ era folosit fie ca mâncare pentru animale, fie era pur şi simplu aruncat. Cercetătorii din Cluj şi-au propus să-i găsească o utilitate şi să obţină un produs foarte sănătos.

„Acest tip de pâine vine cu o noutate, mai ales din prisma faptului că valorificăm un subprodus care este nou pe piața din România și care până în prezent a fost insuficient valorificat având în vedere faptul că apare sub noțiunea de reziduu”, a precizat Anca Fărcaş.


Și aroma produsului este este una specială.

„Culoare pâinii se datorează malțului negru folosit la obținerea berii, acesta totodată imprimând pâinii o ușoară aromă de cafea și caramel”, a explicat cercetătoarea.


„Consumul unei astfel de pâini ar putea avea efecte benefice, de exemplu asupra tulburărilor digestive sau asupra tractului gastro-intestinal. Compușii care ne interesează sunt polifenolii, aceștia sunt compuși cu rol antioxidant care protejează organismul uman de bolile cauzate de stresul oxidativ. Dintre acestea aș putea enumera diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul”, a menţionat Sonia Socaci, cercetător USAMV.

În condițiile în care specialiștii în nutriție recomandă, în general, reducerea consumului de produse de panificație, reteta propusă de cercetătorii clujeni ar putea reprezenta o alternativă sănătoasă.


„Pâinea cu făină din borhotul de malț cu siguranță este un produs funcțional, prin conținutul de fibre pe care îl are. Pâinea albă nu conține niciun fel de nutrient”, a concluzionat Anca Ignat, nutriționist-dietetician.

Nu doar pâine s-ar putea face cu malţ, ci şi covrigei, grisine sau biscuiţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter