Actualitate

Un frizer clujean îşi donează încasările unei fundaţii care se ocupă de orfani

Un clujean care deţine unul dintre puţinele saloane din Transilvania în care se mai practică bărbieritul a demarat marţi o campanie de strângere de fonduri destinată copiilor orfani.

Practic, toate comenzile onorate marţi şi miercuri vor fi direcţionate către Societatea de Caritate Blythswood, care are în Cluj un centru pentru adolescenţii care au ieşit din sistemul de Protecţie a Copilului.

“Este vorba despre o fundaţie scoţiană care este de 15 ani în România şi care ajută copiii din orfelinate să se reintegreze în societate. Vom dedica acum două zile pentru această campanie, dar apoi vom încerca să facem câte o zi în fiecare lună, să zicem prima marţi din lună, când toate încasările vor merge către fundaţie. Sunt eu şi cinci băieţi (frizeri -n.r.) şi tot ceea ce facem azi şi mâine donăm către societatea de caritate”, a declarat, Dragoş Negru, care este proprietarul frizeriei.


Acesta a povestit că ideea i-a venit când a deschis frizeria şi foarte multe persoane îi treceau pragul pentru a cere bani pentru diferite cauze sociale.

“Atunci le-am spus: «uite, lucrez o zi întreagă şi toate încasările ţi le au ţie. Dar facem public tot. Te hotărăşti şi vii şi îmi spui şi eu mă pregătesc, fac programări de de dimineaţa până seara şi tot ce câştig donez». În momentul în care auzeau de public nu mai veneau a doua zi. Şi atunci mi s-a părut ceva de faţadă şi nu am vrut să dau bani. Că şi eu pot să mă duc cu o foaie din uşă în uşă să strâng bani”, a povestit Dragoş.


Astfel, în momentul în care l-a cunoscut pe coordonatorul Societăţii de Caritate Blythswood, John McKellar, a apărut acest proiect.

La rândul său, acesta a explicat că reprezentanţii societăţii pe care o reprezintă au venit pentru prima dată în România încă de pe vremea dictaturii comuniste, în 1986, pentru a oferi familiilor defavorizate haine şi pachete cu mâncare. Curând însă şi-au dat seama că aceste ajutoare nu erau de ajuns şi că este nevoie de un plan mai complex.


“Chiar înainte de revoluţie, s-a venit în România prima dată, a fost un apel din partea cuiva din Cluj şi au fost aduse ajutoare umanitare, haine, mâncare. A fost destul de dificil să intre, dar totuşi au reuşit. Dar au vrut apoi să fac ceva mai sustenabil şi atunci s-a înfiinţat, în 1995, Blythswood Romania. Lângă Cluj, în comuna Floreşti, a fost deschis Centrul Daniel, în urmă cu 16 ani, care ajută copiii care ies din sistemul de adopţie, dar avem proiecte în mai multe zone ale României”, a spus John McKellar.

Acesta a explicat că este dificil să strângi bani prin activităţi de caritate fără să vii, la rândul tău, cu o propunere. În felul acesta, explică el, a încercat să se orienteze în ultima vreme către întreprinzători care sunt deschişi către o colaborare în care să doneze bani şi cărora să le ofere în schimb măcar serviciul de a promova acţiunea respectivă, odată cu identitatea firmei.


McKellar a explicat că problema cel mai des întâlnită atunci când încearcă să facă rost de bani pentru susţinerea activităţilor societăţii de caritate este faptul că oamenii nu au încredere în sistem şi reclamă că nu pot urmări ce se întâmplă cu banii pe care îi donează. În felul acesta, prin publicitatea care se face acţiunii de caritate se realizează o mai mare transparenţă între cele două entităţi.

Dragoş Negru, la rândul său, a spus că deşi la început se gândea la o singură acţiune, s-a hotărât apoi să o continue, sub forma unei zile anume din lună, dedicată strângerii de fonduri pentru Casa Daniel.


Potrivit datelor Blythswood, din anul 2000, când a fost înfiinţată, aproape 100 de tineri au beneficiat de serviciile Centrului Daniel din Floreşti. Acest centru rezidenţial oferă un cămin tinerilor care şi-au petrecut aproape întreaga viaţă în plasament, fiind abandonaţi de familiile lor. Proiectul are ca scop ameliorarea dificultăţilor sociale, emoţionale şi educaţionale ale acestor tineri.

Etichete: donatii
Ultimele Stiri
abonare newsletter