Actualitate

Propunere: admitere în orice treaptă superioară de învăţământ

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/08_ziua/03 mihail hardau conf pdl rp 11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„ Atunci când intră în universităţi mulţi studenţi trebuie să fie alfabetizaţi”, a declarat ieri senatorul PDL Mihail Hărdău, fost ministru al Educaţiei.

Dezastrul de la bacalaureatul de anul acesta a şocat pe toată lumea, însă învăţământul nu aparţine spectrului politic, ci este o responsabilitate a tuturor, este de părere fostul ministru al Educaţiei, democrat liberalul clujean Mihail Hărdău.

„Radiografia învăţământului românesc” rezultată în urma bacalaureatului din acest an arată că „toată lumea trebuie să se pună pe treabă”, a declarat ieri Mihail Hărdău. Mai mult, potrivit acestuia, reintroducerea admiterii la toate treptele superioare ar putea creşte calitatea procesului de învăţare şi a întreg sistemului de învăţământ.


„În realitate, situaţia este şi mai proastă”

Parlamentarul Mihail Hărdău a declarat ieri că apreciază efortul ministrului Educaţiei. Daniel Funeriu, pentru că a lansat un proces de evaluare care este de altfel „un început promiţător”. Mai mult, potrivit lui Hărdău, sistemul de supraveghere de la examenul din acest an trebuie menţinut. “Ministerul trebuie sprijinit pentru a rămâne consecvent în acest sens, iar ştacheta să nu fie coborâtă indiferent de presiunile posibile”, a precizat Hărdău.


De asemenea, parlamentarul clujean este de părere că sistemul actual de învăţământ este „calibrat în interesul profesorilor” care au “inventat” de exemplu, ruta progresivă, atunci când mulţi elevi nu au finalizat examenul de capacitate.

Pe de altă parte, Hărdău consideră că radiografia rezultată în urma acestui examen arată că „toată lumea trebuie să se pună pe treabă, pentru că în realitate, situaţia este mai proastă, pentru că atunci când intră în universităţi mulţi studenţi trebuie să fie alfabetizaţi”.


Soluţia este admiterea

Fostul ministru al Educaţiei este de părere că una din soluţiile prin care învăţământul românesc ar putea fi îmbunătăţit ar fi introducerea admiterii, în toate treptele superioare de învăţământ. De asemenea, el consideră că trebuie reînfiinţate şi şcolile profesionale. “Admiterea generalizată în licee este o soluţie. Problema este că la noi se măsoară ieşirile, şi atât. Noi nu măsurăm intrările, iar competiţia acolo este... la intrări. De aceea consider că trebuie introdusă admiterea la fiecare treaptă superioară. Notarea la clasă este doar formală, ne trezim la bacalaureat că elevii nu ştiu să scrie, iar în universităţi trebuie alfabetizaţi”, a mai spus Hărdău.


Trei licee, pe lista neagră

Liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat vor fi reevaluate, a anunţat ieri inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţan (ISJ) Cluj, Anca Hodorogea. Cele trei licee din Cluj aflate în acestă situaţie sunt “Spiru Haret” şi “Virgil Madgearu”, din Cluj-Napoca şi liceul din Cuzdrioara. Hodorogea a explicat că la cele trei şcoli se vor face inspecţii, la fel cum anul trecut s-au făcut inspecţii la liceele cu promovabilitate sub 25%. De asemenea, ISJ ar putea solicita şi o evaluare din partea ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar), pentru o verificare a autorizaţiilor acestor unităţi de învăţământ. Vă reamintim că, în urma centralizării datelor, procentul de promovabilitate rezultat la nivelul judeţului Cluj este de 54,07 %.

abonare newsletter