Actualitate

Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, urmăriți penal de DIICOT sub control judiciar

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au dispus marți punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Arpad Paszkany, acționar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj, și Iuliu Mureșan, președintele clubului, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, toate în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis marți față de cei doi a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Procurorii susțin că, în perioada 2008 — 2013, persoane din cadrul societății comerciale care deține clubul de fotbal CFR Cluj 1907, cu atribuții de gestiune sau administrare a banilor clubului, și-au însușit suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA.


Iuliu Mureșan a avut calitatea de administrator al clubului, iar faptele reținute în sarcina acestuia l-au avut ca principal beneficiar pe Arpad Paszkany, susțin procurorii.

Conform DIICOT, activitatea infracțională a fost săvârșită prin intermediul mai multor entități rezidente și nerezidente (firme off-shore din Cipru și din Seychelles), controlate faptic de Arpad Paszkany.


Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanță și intermediere în domeniul sportiv, cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activității echipei) ori care au executat debite față de clubul CFR Cluj provenind din cesiuni de creanță suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.


Totodată, s-a reținut că membrii grupului au evidențiat în actele contabile ale SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale ori au evidențiat operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter