Actualitate

Risc de atac terorist la meciul România-Franţa din deschiderea campionatului Euro 2016

Meciul România-Franţa din deschiderea campionatului Euro 2016, care se va desfăşura pe 10 iunie pe Stade de France din Paris, ar fi vizat de atacuri teroriste, precum şi finala campionatului, avertizează poliţia federală germană într-un raport citat joi de cotidianul german Bild.

Alerta de atacuri teroriste ar fi valabilă pentru întregul campionat european de fotbal organizat de Franţa în perioada 10 iunie-10 iulie, mai ridicată în cazul deschiderii şi finalei campionatului, semnalează un raport al poliţiei germane federale (Bundeskriminalamt - BKA), citat de cotidianul Bild, potrivit agenţiei de presă DPA.

Raportul atrage atenţia asupra meciului de deschidere dintre România şi Franţa, care va avea loc pe Stade de France, în apropierea căruia au avut loc atentatele teroriste de la Paris, din 13 noiembrie.


Salah Abdeslam, despre care se crede că este singurul membru în viaţă al comandoului care a comis atentatele din noiembrie, a declarat procurorilor belgieni că trebuia să se detoneze pe Stade de France, dar că s-a răzgândit şi a fugit, ascunzându-se patru luni de autorităţile europene, fiind arestat în cele din urmă la jumătaea lui martie în Belgia, ulterior extrădat în Franţa.

"Ţintele simbolice şi uşoare, care primesc în mod semnificativ atenţie din partea presei şi atrag automat un număr mare de victime" sunt supuse acestui risc de atac terorist, se arată în raportul BKA, adăugând că membrii echipelor de fotbal din aşa-numitele "naţiuni cruciate" ar putea fi vizaţi, făcând referire la statele occidentale în care există majorităţi creştine.


Din cauza istoriei sale coloniale şi operaţiunilor militare lansate împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak, Franţa rămâne o ţintă principală pentru "atacatorii cu motivaţii islamiste", avertizează raportul BKA.

Măsurile de securitate au fost consolidate în Franţa după atentatele teroriste de pe 13 noiembrie din Paris, soldate cu 130 de morţi, fiind decretată stare de urgenţă în ţară şi prelungită de mai multe ori.


UEFA intenţionaeză să trimită suplimentar cel puţin 10.000 de membri ai serviciilor private de securitate pe parcursul campionatului, astfel încât 900 de agenţi de securitate să asigure ordinea la fiecare meci.

Ultimele Stiri
abonare newsletter