Actualitate

O clujeancă a ajuns în finala Românii au Talent

Mara Prună din Cluj-Napoca s-a calificat în finala emisiunii Românii au Talent produsă de Pro TV.

Clujeanca s-a clasat pe locul II în prima semifinală a ediţiei 2016 în urma voturilor acordate de telespectatori.

Adolescenta a fost diagnosticată cu autism infantil la vârsta de doi ani. Ulterior, diagnosticul s-a transformat în Sindrom Asperger – tot o afecţiune din sfera autismului.


Pe toată perioada grădiniţei si în primii ani de scoala, Mara a urmat un program strict, individualizat de terapie, un program zilnic de socializare alături de fratele ei şi copiii din vecinatate, în paralel cu studiul muzicii.

Mara a învăţat să exprime ceea ce simte, să comunice cu cei din jur, să se joace şi, mai ales, să cânte şi să compună. Prima compoziţie scrisă a fost la 9 ani şi jumătate şi s-a numit “Marşul soldaţilor de plumb”, piesa care i-a adus un an mai târziu primul premiu important – Locul I la Concursul Naţional de Compoziţie, categoria claselor I-IV.


Mara spune că de când era mică a văzut muzica drept o terapie, o formă specială de comunicare. Pentru a o încuraja au cumparat o pianină electrică. A fost, probabil, cel mai important pas din terapia Marei, pentru că, la scurt timp, a început să cânte. Are auz absolut şi poate memora orice piesă pe care, ulterior, o înterpretează.

Mara Prună este fiica Milenei Prună, iniţiatorul Centrului de Autism Transilvania.

abonare newsletter