Actualitate

Zeci de mii de români mor anual din cauze tratabile

<p><img src="documente/stories/07_iulie/06_ziua/06 salon pacienti bolnavi pat spital clinica chirurgie 3 rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România propune un pachet de soluţii care ar reduce numărul mare de decese ce altfel ar putea fi evitate.</p> <p />

Producătorii de medicamente generice propun trei soluţii pentru salvarea sistemului sanitar: suplimentarea surselor de finanţare, utilizarea eficientă a resurselor şi reducerea arieratelor şi a termenelor de plată.

Un raport al Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România, citat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), arăta că aproape 97.000 de români au murit din cauze curabile în perioada de studiu 2000-2002, ceea ce înseamnă aproximativ 250 de barbaţi la 100.000 de locuitori şi circa 200 de femei la 100.000 de locuitori.


În acest context, APMGR propune dezbaterii publice un pachet de soluţii care să salveze sistemul sanitar din situaţia actuală.

Trei direcţii de bază


„Sănătatea financiară a sistemului de sănătate reprezintă o problemă de siguranţă naţională. Finanţarea tot mai deficitară faţă de nevoile societăţii şi proasta gestionare a resurselor existente în sănătate pun în pericol dreptul la viaţă, integritatea corporală, sănătatea fizică şi psihică a cetăţenilor, incapabili de autoapărare, ceea ce în fapt înseamnă un atentat la siguranţa naţională”, atenţionează conducerea APMGR.

Pachetul de măsuri propus de asociaţie este orientat pe trei direcţii de bază care vizează suplimentarea surselor de finanţare, utilizarea eficientă a resurselor existente şi găsirea unor soluţii de optimizare a modului de funcţionare a sistemului.


6% din PIB pentru sănătate

Astfel, reprezentanţii APMGR propun majorarea la 6% din PIB a cheltuielilor pentru sănătate, ceea ce ar însemna, spun ei, “prima şi cea mai eficientă cale de reechilibrare”. Astfel, ei atrag atenţia că bugetul sănătăţii s-a diminuat succesiv de la 3,8% din PIB în 2008 până la 3,4% în 2010, “atingând în prezent valori nesustenabile până şi pentru primele şase luni ale anului”. Reprezentanţii APMGR mai spun că România ocupă un dezonorant loc întâi în topul ţărilor Uniunii Europene cu incidenţă maximă a cazurilor de mortalitate din cauze tratabile.


Medicamentele generice, soluţie de economisire

Propunerea APMGR vizează şi folosirea de medicamente generice ale căror costuri sunt eficiente, aceasta fiind “cea mai accesibilă soluţie de echilibrare financiară a nevoilor din sistem, în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele”. Potrivit reprezentanţilor APMGR, nivelul colectării accizelor, taxei pe viciu şi a banilor din clawback nu depăşeşte 30-40%, iar veniturile reale la Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate sunt erodate de creşterea ratei reale a şomajului. Din acest motiv, utilizarea de medicamente generice ar fi eficientă datorită costurilor reduse.


Reducerea termenelor de plată

O a treia souţie face referire la reducerea teremenelor de plată. „Reducerea arieratelor şi a termenelor de plată sunt deja urgenţe pe ordinea de zi. Totodată, ele reprezintă o condiţie a continuării angajamentului industriei farmaceutice de a furniza produse pe datorie. Statul român va fi obligat ca până cel târziu în martie 2013 să diminueze termenele de plată la 60 de zile potrivit Directivei 2001/07 CE privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor. “Industria farmaceutică solicită autorităţilor să îşi asume printr-un document oficial calendarul reducerii întârzierilor la plata facturilor în sănătate, în spiritul acestei Directive”, spune Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

abonare newsletter