Actualitate

Mitropolitul Andrei Andreicuţ va lansa în Pastorala de Paşti un apel de cinstire a vârstnicilor - VIDEO

Mitropolitul Andrei Andreicuţ a declarat luni că în Pastorala de Paşti, care va fi prezentată în toate bisericile care aparţin de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va lansa un apel de cinstire a bătrânilor, bunicilor şi părinţilor.

„De data aceasta în mod deosebit ne ocupăm de bătrâni. De bătrânii noștri părinți și bunici. Și de ce facem lucrul acesta? Pentru că este o realitate. Foarte multe localități din România au îmbătrânit. Unele sunt aproape înspre desființare și sunt locuite de bătrânei. Localitățile mari în care sunt și tineri și ele au probleme pentru că de multe ori în societatea secularizată credem că nu li se dă suficientă atenție bătrânilor. Și din motivul acesta pastorala de la Paști se ocupă de bătrâni. Și am plecat de la un verset din scriptură din cartea înțelepciunii lui Iisus ierharh capitolul 8 versetul 9: 'Nu disprețui vorba celor bătrâni, că și ei au învățat de la părinții lor. Că de la ei vei învăța înțelepciunea și îndemânarea de a da răspuns bun la nevoie'”, a menţionat mitropolitul Andrei Andreicuţ.

El a mai spus că, pe lângă părinţii biologici, şi părinţii duhovniceşti au o importanţă foarte mare pentru fiecare dintre noi.

„Noi nici nu putem concepe o viaţă spirituală normală fără un părinte duhovnicesc. Pentru că duhovnicul este omul care, datorită mortificării patimilor şi nepătimirii pe care o dobândeşte, devine cunoscător al lucrurilor dumnezeieşti şi are faţă de lucrurile omeneşti o dreaptă judecată, datorită căreia, fără niciun pericol pentru el, ştie să-i călăuzească pe alţii pe calea lui Dumnezeu. Părintele duhovnicesc are experienţa luptei cu patimile şi este în măsură să-i călăuzească din propria-i experienţă şi pe alţii”, a adăugat Andrei Andreicuţ.

Andrei Andreicuţ a spus o poveste despre o ţară unde tinerii i-au alungat pe bătrâni, iar la un moment de răscruce tot un bătrânel i-a ajutat.


„Ne-am folosit nu numai de cuvântul scripturii, ci și de înțelepciunea populară care ne transmite următoarea întâmplare. Cândva într-un loc de poveste și într-o țară a cărui nume nu a reținut-o povestirea tinerii s-au hotărât să-i expulzeze pe bătrâni pentru că nu mai sunt utili. Zis și făcut. I-au expulzat. Și țara s-a numit țara fără bătrâni. Unul dintre locuitorii țării, ținând tare mult la tatăl său, l-a ascuns. Regele țării vecine auzind ce fărădelege au făcut tinerii din țara respectivă i-a amenințat că va porni război împotriva lor dacă nu îi vor înapoia frânghia de nisip pe care el odată a dăruit-o bătrânilor. Mare încurcătură pentru tineri. N-au auzit vreodată de frânghie de nisip. Și atunci cel ce nu-și expuzase tatăl s-a dus pe ascuns și i-a spus necazul în care se află. Tatăl lui i-a zis așa: ‚Să-i spuneți regelui vrășmaș să vă dea el un capăt de frânghie de nisip de model că apoi îi veți returna toată frânghia’. Și așa au făcut.  Și când a auzit regele vrășmaș a spus: ‚Cu siguranță trebuie să mai fie la voi un bătrân pentru că altfel voi nu erați în stare să dați acest răspuns inteligent’. Și și-au chemat bărânii acasă. Au bătrânii importanța lor. Și pe tărâm spiritual. Și pe tărâmul înțelepciunii și pentru viața de zi cu zi. De aceea, autorii noștri clasici și celebri subliniază rostul pe care îl au bătrânii în viața noastră”, a concluzionat Andrei Andreicuţ.

abonare newsletter