Actualitate

Alimentele bogate în fibre reduc bolile infecţioase

<p><img src="documente/stories/07_iulie/06_ziua/04 fibre cereale2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că alimentele bogate în fibre, precum cerealele, reduc riscul de boli infecţioase.</p>

 

Consumul regulat de fibre alimentare determină o scădere cu 22% a mortalităţii, arată un important studiu american în cadrul căruia au fost observaţi timp de nouă ani circa 220.000 de bărbaţi şi 170.000 de femei de la 50 la 71 de ani. Potrivit Agerpres, este prima dată când cercetătorii fac dovada efectului benefic al fibrelor asupra duratei de viaţă.


“Cel mai surprinzător este efectul asupra mortalităţii produse de infecţii”, apreciază dr Pierre Azam, nutriţionist şi endocrinolog parizian. “Spre deosebire de ceea ce se ştia deja despre efectele pozitive ale fibrelor asupra bolilor cardiovasculare şi respiratorii, diabetului şi obezităţii, acest aspect este cu totul şi cu totul neaşteptat”, afirmă el.

Specialistul aminteşte că fibrele nu se digeră în stomac, ci fermentează cu ajutorul microflorei bacteriene din intestinul gros. Astfel, o dietă bogată în fibre poate diminua riscul unor anumite afecţiuni, precum hemoroizii, sindromul colonului iritabil şi diverticuloza colonului. Fibrele, în special cele solubile, pot de asemenea să micşoreze nivelul colesterolului din sânge şi să diminueze absorbţia glucidelor, optimizând astfel nivelul glicemiei la diabetici.


Fibrele reduc şi riscul de diabet

Conform sursei citate, o dietă bogată în fibre poate reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2 şi contribuie la oprirea pierderii în greutate. Alimentele bogate în fibre necesită de regulă mai multă mestecare, lăsând astfel organismul să ajungă la senzaţia de saţietate şi evitând consumul în exces. De asemenea, dieta bogată în fibre dă senzaţia că masa e mai bogată şi durează mai mult. În plus, ea tinde să conţină mai puţine calorii la aceeaşi cantitate de mâncare. Fibrele mai au proprietăţi antiinflamatorii, de care s-au ocupat cercetătorii americani.


Realizatorii cercetării recomandă tuturor pacienţilor să mănânce mai mult de 15 grame de fibre pe zi. “Dar atenţie, ele trebuie să facă parte din regimul zilnic. Dacă într-o zi se mănâncă puţine fibre şi în alta mai multe, organismului nu-i va plăcea. Alimentele cele mai bogate în fibre (varza, sparanghelul, spanacul) sunt adesea cel mai greu suportate de intestin, spre deosebire de paste şi de orezul complet”, încheie dr Azam.

abonare newsletter