Actualitate

Românii care stau la bloc riscă AMENZI DRASTICE dacă administratorului îi scapă un MIC DETALIU

Locatarii riscă să plătească amenzi usturătoare dacă administratorii blocului neglijează acest aspect care intră în fişa postului, prevăzut în Legea 10/1995 privind calitatea construcţiilor.

sursa foto: www.bittv.info sursa foto: www.bittv.info

Administraţiile de bloc care nu deţin, nu au completată sau nu păstrează cartea tehnică a clădirii riscă amenzi uriaşe, cuprinse între 5.000 de lei si 10.000 de lei, sancţiune prevăzută în Legea 10/1995, relatează evz.ro. 

Cartea tehnică este un act în care sunt incluse şi drepturile proprietarilor de imobile, cum ar fi: posibilitatea asigurăii locuinţei, reabilitarea termică, scoaterea în evidenţă a aspectelor pozitive ale calităţii construcţiei, oferirea unei imagini mult mai clare persoanelor care doresc să achiziţioneze un imobil, luarea la cunoştinţă a modificărilor de structură suferite în timp de clădire.


„Cartea tehnică este un bun al fiecărui proprietar, dincolo de faptul că orice administraţie de bloc este obligată să o deţină, dar se pare că nu toate administraţiile deţin acest document sau nu l-au mai păstrat din cauza trecerii anilor. În contextul actual, în care foarte multe partere de bloc au fost transformate în spaţii comerciale, multe dintre lucrări au fost realizate rapid şi neglijent, iar unele elemente de rezistenţă au fost demolate total sau parţial. Ceilalţi proprietari care au fost prejudiciaţi, nu pot realiza un demers în justiţie dacă nu există această carte tehnică a clădirii, iar expertiza tehnică pe care mulţi specialişti o realizează, nu ţine loc de carte tehnică”, afirmă inginerul Marius Panuta, directorul unei firme de construcții.

Acest document este deosebit de important şi pentru situaţii precum calamităţi naturale, ploi torenţiale, căderi masive de zăpadă, oferind informaţii esenţiale specialiştilor care urmează să intervină la faţa locului. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter